Sport

Slik kan du følge EM i fotball

Hvilke lag har størst sjanse til å vinne? Hvem blir den beste spilleren? Klar Tale gir deg den informasjonen du trenger før fotball-EM.

Fredag 14. juni starter fotball-EM. Den første kampen spilles mellom Tyskland og Skottland. Tyskland er vert for Europa-mesterskapet (EM).

Før EM starter, er det England som er den store favoritten. De har en odds på 4.30 inne på Norsk Tipping. Om du tipper tusen kroner på at England skal vinne mesterskapet, vinner du totalt 4.300 kroner.

Christian Nilssen har også tro på England. Men han mener at et annet lag har størst sjanse til å vinne. Han kommenterer fotball for kanalen NRK.

– Det er flere kandidater til å vinne. Men de heteste favorittene er England, Frankrike og Spania, sier Nilssen til Klar Tale.

Han mener likevel at det er Frankrike som har det beste laget, og den største muligheten til å vinne.

– De har et utrolig sterkt lag og en Kylian Mbappe som er en av verdens beste spillere. Han er alltid farlig, sier han.

Om England sier han:

– England kom til finalen forrige gang, men tapte mot Italia på straffer. De har en Jude Bellingham som er veldig god for tiden og et generelt veldig godt lag.

Forrige EM ble vunnet av Italia. Men laget klarte ikke å kvalifisere seg til VM noen år etter. Dermed er det en stund siden de har vært med på et mesterskap. Nilssen er usikker på hvor de står nå.

– De har mistet flere av de store lederne sine fra forrige mesterskap. Blant andre Leoardo Bonucci og Giorgio Chiellini. De har også fått en ny trener og mangler en veldig god spiss som kan skåre mål, sier han.

Mange har de samme favorittene til å vinne årest EM. Nilssen nevner at Ungarn har et godt lag som også kan overraske flere. Han nevner blant andre kapteinen Dominik Szoboszlai. Han har vært veldig god for Liverpool denne sesongen.

– Han er omtrent med på alt laget skaper offensivt, sier han.

Sveits blir også nevnt som en mulig overraskelse.

Av spillere vi bør se opp for, nevner Nilssen flere.

– Florian Wirtz på Tyskland, Granit Xhaka på Sveits, Jamal Musiala på Tyskland og Pedri på Spania.

Nilssen er også veldig nysgjerrig på hvordan Rasmus Højlund vil gjøre det. Han har hatt en tøff sesong med Manchester United, men har fortsatt klart å skåre en del mål.

– Hvilken rolle tror du VAR kommer til å spille under mesterskapet?

– Det kommer til å spille en nøkkelrolle. Det blir jubling som må settes på hold, og som fotballsupporter synes jeg det er dumt. Vi må juble med forbehold om at det blir riktig.

VAR er det dommere bruker som en ekstra hjelper. Det kalles videodømming. Dersom dommeren har tatt en feil avgjørelse, kan VAR gripe inn og be dommeren se på hendelsen på nytt.

– VAR kommer til å bli omdiskutert. Nøkkelen er at det blir tatt avgjørelser så raskt som mulig.

Hvordan kan du se mesterskapet?

Kampene kan du se på kanalene NRK og TV 2. De deler på mesterskapet. Åpningskampen er det TV 2 som viser. Semifinaler er det også TV 2 som viser, mens NRK viser finalen 14. juli.

Oversikt over de ulike gruppene.