Sport

Advarer mot at Norge vinner igjen og igjen

Vintersporten preges mer og mer av nordmenn. Folk utenfor Norge kan miste interessen. Det kan være farlig for sporten.

I helga vant norske utøvere i vintersport nesten alt de deltok i. Samtidig er det grunn til bekymring. Mens det jubles over norske første-plasser, er det mange som mister interessen for skisporten.

Leif Welhaven er kommentator i VG-sporten. Han mener Norges styrke også kan være en fare for ski-sporten om ikke noe gjøres.

Bildet viser Leif Welhaven i VG-sporten.

HANDLING: Welhaven sier noe må gjøres for å redde vinteridretten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

–  Det er klart det gjør noe med interessen. Se på langrenn. Det er ikke mange utenfor Norge som vil se på dette. De er ikke interessert i at Norge tar 1., 2., 3., 4. og 5. plass.

Welhaven sier at noe må gjøres. Han er helt sikker på at det ikke kan fortsette som nå. Han sier at det er vanskelig å si hva som skal til for å jevne ut skisporten.

– Om noen vil bruke masse penger på å bli gode, så må det jo være mulig. Samtidig kan det være lurt med mer like forutsetninger rundt idretten. En mulighet kan være at det blir felles opplegg for å smøre skiene.

Welhaven sier det kan sammenlignes med fotball.

– I fotball er det ikke så store forskjeller på skoene som det er på skiene og smurningen i dag.

Forskjellene på ski ble tydelige i helgen. Da tapte russiske Aleksandr Bolsjunov i den norsk-svenske konkurransen Ski Tour. Han ledet før det siste ski-rennet i Trondheim. Der hadde han feilsmurte ski. Hele seks nordmenn passerte ham på sammenlagt-listen. De norske hadde rukket å smøre om like før start.

Les også: Medaljedryss og gullhelg for Norge

– Slik det er nå har Norge en stor fordel fordi vi har et stort støtteapparat. Det er det ikke mange land som har penger til.

Welhaven tror at den norske dominansen kan få økonomiske konsekvenser for idretten.

– Sporten blir mindre interessant internasjonalt. Det merkes på publikums-tall, antall som følger med på tv. Det påvirker også hvor mye sponsorene vil betale. På lengre sikt kan det være farlig for idretten.

Fra årtusen-skiftet har Norge blitt mer dominerende. Da var det konkurranse fra Russland, men også Sverige, Finland og Tyskland. En ting er ressursene. En annen er klimaet. Mediet NRK skrev i en serie saker om at færre unge er med i skiklubber. De skrev at vintre med lite snø er en av årsakene.

– ­Mange land har fått kortere sesong til å gå på ski. Det gjør jo også noe med hvor mange som begynner. Italia er jo et land som har hatt tradisjoner innen skisporten. De er med noen unntak helt borte nå, sier Welhaven.

Han er usikker på hvor raskt endringene må skje.

– Noe må gjøres, og det må gjøres ganske raskt. Det er vanskelig å si at man har fem eller ti år på seg. Om 20 år tror jeg det er kritisk at noe har blitt gjort.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå