Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Aksel tar farvel

Alpinist Aksel Lund Svindal har bestemt seg. Han slutter etter VM i Åre.

Han har vært verdens beste alpinist i flere år. Han har fått alvorlige skader og likevel kommet tilbake i toppen. Men nå er det slutt. Aksel Lund Svindal har bestemt seg for at det er nok. Han kjører sine siste konkurranser i verdens-mesterskapet (VM) i alpint. Det er i Åre i Sverige.

Svindal fortalte om avgjørelsen lørdag kveld. Da var han og alpinister fra hele gjengen i Kitzbühel i Østerrike. Svindal skulle egentlig kjørt renn i verdenscupen der også. Men han har en skade i kneet. Det er også årsaken til at han ikke kjørte i helga. Det er også årsaken til at han gir seg.

– Jeg konsentrerer meg om rennene i Åre. De blir mine siste konkurranser på toppnivå, sa han under arrangementet.

Han forklarte til NTB hvorfor han slapp nyheten der.

– Jeg synes det var riktig å gjøre det slik. Jeg var med mange av de folkene jeg har vært rundt de siste 15 årene. Jeg fikk hyggelige reaksjoner etterpå, sa han.

Svindal sier folk synes det er litt vemodig. Men han fikk også mange hyggelige meldinger.

Men han synes selv ikke det er tungt at det er slutt.

– Nei, det er det ikke. Det er en del av livet. Dette er vel 16. gang jeg er i Kitzbühel. Jeg tror ikke noen har kjørt verdenscup i 20 år, sa Svindal.

Han har tenkt på dette siden forrige sesong.

– Da var jeg litt usikker på hva jeg skulle gjøre. Men jeg ville ikke slutte og angre etterpå. Jeg trodde at dette ville bli siste sesong for meg. Det har jeg fått svar på gjennom vinteren, sier han.

Ekstreme forhold som i Kitzbühel blir det for mye for kneet. Sånn skal det ikke være.

Sannsynligvis kjører Svindal heller ikke rennene neste helg. De er i Garmisch-Partenkirchen.

Svindal tok sitt første gull i VM i 2007. Det var også i Åre. Alpinisten har ellers fire medaljer i De olympiske leker. Blant dem er gull fra Super-G i Vancouver i 2010 og utfor fra Pyeongchang i fjor. Han har fem titler i VM. Svindal har også vunnet hele verdenscupen to ganger. Han har også 36 seiere i renn i verdenscupen.