Sport

Arven etter Alexander Dale Oen

Norsk svømmesport har hatt en tung periode etter at Alexander Dale Oen døde. Om fire år kan de nye svømmerne gjøre det bra.

i fjor døde svømmeren Alexander Dale Oen. Samme år sluttet Aleksander Hetland som svømmer. Det førte norsk svømmesport ned i en bølgedal, skriver nyhetsbyrået NTB.

Svømmerne Sara Nordenstam og Ingvild Snildal klarte ikke å gjøre det noe særlig bra. Men leder for svømmesporten i Norge ser lyst på framtida. Han kalles svømmepresident og heter Per Rune Eknes.

– En helt ny generasjon svømmere er på gang. Når de slår til, vil vi få en helt annen bredde i toppen. Da vil vi ikke bli så sårbare som vi har vært tidligere. Jeg venter i grunnen bare på at de skal slå til. Det skjer nok ikke før om tre eller fire år kommer nok ikke før om tre-fire år, sier svømmepresidenten til NTB.

Han forteller at juniorene i svømming. I nordisk mesterskap på Færøyene ble Norge beste nasjon. De fikk 20 gullmedaljer og 14 sølvmedaljer. Og så fikk de 10 bronsemedaljer.

Det har aldri skjedd tidligere.

– Landslagstrener Petter Løvberg har gjort en god jobb. Det er nye svømmere på vei opp. Det er veldig bra. De unge har nok blitt inspirert av blant annet Alexander Dale Oen, forteller Eknes.

LES OGSÅ HER: Tiden etter Alexander Dale Oen

Han innrømmer at norsk svømming har vært gjennom en tung periode etter at Dale Oen døde i mai 2012.

– Dale Oen døde og Hetland la opp. Deretter tok europamesterne fra 2012 Ingvild Snildal en pause. Sara Nordenstam klarte ikke å bestemme seg for om hun skulle fortsette eller ikke, sier han til NTB.

Men juniorenes innsats gir grunn til håp. Ikke bare ble det mange medaljer. Det ble også satt 40 personlige rekorder, 6 juniorrekorder og en seniorrekord. Den siste rekorden gjorde 17-åringen Henrik Christiansen fra Lørenskog.

Torsdag denne uken starter europa-mesterskapet (EM) i kortbane i den danske kommunen Herning. Norge har med 9 deltakere.

– Vi håper på finaleplasser, men jeg vil understreke at vi har med mange unge og uerfarne svømmere som først og fremst er med for å lære, sier Eknes til NTB.

LES OGSÅ HER: Fikk hilsen fra kongen

Han sier at støtte-apparaet til Dale Oen og de andre svømmerne er god hjelp for juniorene i norsk svømmesport.

– Arven etter Dale Oen lever videre. Vi har hatt litt motgang blant de eldre svømmerne i den siste tida. Men de juniorene vi har fra 14 til 17 år gjør meg optimistisk, sier svømmepresidenten.

Han forteller at han tror at de norske svømmerne kommer til å være gode til OL i 2020.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå