Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Billig hest ble storfavoritt

Søndag løper hesten Sugarlight som favoritt i Elitloppet. For fem år siden ble den solgt billig.

Nordmannen Fredrik Solberg kommer aldri til å glemme en dag i oktober 2010. Da kjøpte han hesten Sugarlight for 25.000 svenske kroner. Så dro han hjem med ettåringen på hestehengeren.

Slik startet et norsk trav-eventyr. Et eventyr vi ikke har sett siden hesten Rex Rodney gjorde suksess på 1980-tallet.

– Jeg husker det som om det var i går. Jeg så en annonse om at hesten var til salgs. Jeg eide broren hans, Gidde R. Icke. Det var i mine øyne en topphest. Da ringte jeg til oppdretterne Per og Annica Bergman fra Horndal i Sverige. De sa at jeg bare kunne hente hesten for 25.000 svenske kroner. Jeg dro med en gang, sier Solberg.

Ekteparet Bergman trodde ikke de ville få noen bud på hesten på auksjon. Hesten hadde for dårlig stamtre. De ble svært glade da Solberg ringte.

– Det er litt merkelig å tenke på i dag. Nå når hesten har løpt inn 3,8 millioner kroner. Og den er favoritt til å vinne selveste Elitloppet, sier Annica Bergman.

Men de er bare glade for at Fredrik Solberg har klart så mye med hesten. Ekteparet skal være stolte tilskuere under løpet søndag ettermiddag.

Sugarlight vant det første løpet han var med i. Da var han tre år gammel. Etterpå var han en flink traver som ofte fikk premier i løpene. Men stort talent viste han ikke.

Så snudde alt. Det skjedde 9. januar 2014.

– Jeg hadde meldt hesten til start på Åby travbane i Göteborg i Sverige. Toppkusken Bjørn Goop skulle kuske. Han kunne ikke komme, så jeg spurte en annen svensk kusk. Han heter Peter Untersteiner. Han takket ja, og jeg var lykkelig etterpå. Vi ble nemlig nummer to i løpet, sier Solberg.

Etterpå kom Untersteiner med gode råd. Han ga Solberg beskjed om å rive skoene av bakbeina på hesten. På forbeina burde han bruke sko av metallet aluminium. Og til slutt sette skylapper på hesten. Slik løp hesten tre uker senere.

– Da trodde jeg nesten ikke mine egne øyne. Han danset rundt og vant over konkurrentene med en kjempesterk vinnertid. Det var som en helt ny hest, forteller Solberg.

Etter løpet tok Untersteiner ham til side. Han sa: «Denne hesten skal aldri noen andre enn jeg, eller min sønn Johan kuske! Kan du love meg det?»

– Jeg lovet ham det, og resten er historie, forteller Solberg til NTB.

Søndag skal stjernehesten kjempe om seier i Elitloppet. Det er ventet 30.000 tilskuere. Det er mulig å vinne 3,2 millioner kroner hvis hesten vinner både finalen og kvalifiseringen.

– Det er ekstra nervepirrende at det er så mange tilskuere og norske fans. Jeg håper og tror at hesten kommer til å vise seg fra sin beste side. Og at alle nordmenn blir like stolte som meg, sier Solberg.

Norge har også med Support Justice i Elitloppet. Også den hesten kan være mer i  kampen om seieren.