Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Bjørndalen er historisk

Ole Einar Bjørndalen er historisk. Han har vunnet flest medaljer i vinter-OL noen gang.

Ole Einar Bjørndalen hylles av alle som tidenes sportsmann i vinter-OL. Han har nå vunnet flest medaljer i De olympiske leker (OL). Han har fått åtte gull, fire sølv og en bronse i skiskyting. Totalt har han fått 13 olympiske medaljer. Det er flere enn Bjørn Dæhlie fikk da han var den som hadde vunnet flest medaljer i OL. Dæhlie gikk langrenn på 1990-tallet.

Bjørndalen setter fremdeles Dæhlies prestasjoner like høyt som sin egne. Men han innrømmer at det har vært et mål å slå Dæhlie. Han synes det er fint at han nå er den som har vunnet flest medaljer.

– Ja, det har vært fantastisk. Jeg vil ikke si så mye mer enn det akkurat nå. Det har vært utrolig år. Jeg har fått vært med på alt, sier han.

– Det å finne flest medaljer har ikke vært noe rent mål i år. Men i bakhodet har jeg nok tenkt på det, sier han. Bjørndalen fikk gratulasjoner fra Dæhlie etter stafettgullet han vant sammen med Tiril Eckhoff, Tora Berger og Emil Hegle Svendsen.

– Dæhlie var veldig stolt over at jeg klarte å slå ham. Han satte stor pris på at det var jeg som gjorde det, sier Bjørndalen.

Bjørndalen er aller mest fornøyd med å ha klart å komme tilbake etter at han har hatt mye motgang. Det er det han bryr seg mest om, selv på en dag da han får oppmerksomhet for alt han har klart i karrieren sin.

– Det største målet har vært å prøve å komme tilbake. Jeg var veldig langt unna å kunne ta medalje i OL. Først måtte jeg jobbe meg opp fysisk. De siste månedene har jeg jobbet med å få skytingen til å fungere sammen med det jeg gjør med kroppen, sier han.

– Jeg hadde ikke noe lyst til å reise til OL i år og oppleve at det var flaks at jeg vant. Jeg mener at det ikke har vært flaks. Jeg har planlagt at jeg skulle være i toppform nå, sier han. Nå er han kongen av skiskyting.

Mange mener at det har kostet mye for Bjørndalen.

– Det siste året har jeg bare hvilt eller trent. Det har fungert bra for meg. Men jeg har aldri hatt noen problemer med trening. Det har aldri vært noe slit. Jeg har alltid hatt mye motivasjon til å trene.

Kult. Stort. Historisk. Det sa lagkameratene til Bjørndalen. Sammen ga de Norge det niende gullet i årets OL. De gikk til gull i staffetten onsdag. Med det gullet fikk Norge flest medaljer av alle nasjonene som er med i OL.

– Det er kult å få være på lag med Ole Einar. Jeg har sett så mye opp til ham, sier Tiril Eckhoff. Hun gikk et flott løp onsdag.

– Han er den største, sier Tora Berger. Hun er selv en av verdens beste skiskytere.

Emil Hegle Svendsen hadde mye positivt å si om det Bjørndalen har klart.

– Det er fantastisk å få være md på det her. Han er en legende. Nå kroner han karrieren med OL-gull. Det er helt spesielt, sier Svendsen.

Stafetten onsdag var den beste mesterskaps-stafetten for Norge noen gang. Det gjaldt skytingen. Bare Tora Berger bommet. Hun bommet to ganger. Men de andre tre på laget skjøt ti treff. De brukte ingen ekstraskudd.