Sport

– Bør holde på trenerne

Mandag starter eliteserien i fotball opp igjen. Over halvparten av lagene har skiftet trener på halvannet år. Ikke smart, mener flere.

Fotballaget Molde regnes som den store favoritten i årets eliteserie i fotball. De vant både eliteserien og cupfinalen i fjor. De skiftet trener til Tor Ole Skullerud for et år siden. Men de andre lederne i klubben var der fortsatt. Skullerud klarte å fortsette suksessen.

Men det er ikke alle som har funnet formen av å skifte trener. Ni av de 16 klubbene i eliteserien har skiftet trener det siste halvannet året. Det kan slå feil ut, mener Esten Sæther. Han kommenterer fotball i avisa Dagbladet.

– En trener må få tid på seg. Det gir en annen trygghet for laget. Da får han også tid til å utvikle spillere, hvis han vet hva han ønsker, sier Sæther til Klar Tale.

Og han får støtte i forskningen til Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI. Han sjekket hva som skjedde med lag som byttet trener gjennom ti sesonger av eliteserien. De fikk ikke bedre resultater.

Sæther mener at fans ofte er altfor utålmodige. Presset blir stort om klubben ikke lykkes en stund.

– I eliteserien er det 16 til 17 lag som går igjen. De kan godt ta seg en tur ned i 1. divisjon innimellom. Det er ikke farlig. De bør heller holde seg til de tankene de har om hvordan de skal spille, mener han.

Men Knut Espen Svegaarden i avisa VG er ikke helt enig.

– Mange har dårligere tid enn før. Men ser laget at de har ansatt feil person, så bør de ikke holde på ham bare for å gi tid, sier han til Klar Tale.

Laget Strømsgodset tok seieren i 2013. Etterpå skiftet de trener til David Nielsen. Laget endte på 4. plass i fjor. Også Rosenborg skiftet trener i fjor. Det gjorde derimot ikke laget Odd på 3. plass. De har holdt på den samme treneren i over sju år.

Det kan bli vanskelig å vinne over Molde i år. De har mange sterke spillere. Men Rosenborg (RBK) håper de klarer å ta igjen forspranget. De har sluppet unna skader før oppstarten. Det er fem sesonger siden Rosenborg sist vant gullet i eliteserien. Kåre Ingebrigtsen trener RBK.

– Elleveren vår er like god som Moldes. Men de har 28 spillere mens vi har 17 til 18. Men holder vi oss skadefri og friske..., sier han til nyhetsbyrået NTB.

Strømsgodsets trener David Nielsen tror RBK vinner i år. Ingebrigtsen blir spurt om det bare er gull som teller nå.

– Nei, det er det ikke, men vi må jo nærme oss. Vi tok sølv i fjor, og avstanden var stor. Det er vanskelig å gjøre noe med Molde om de vinner alle kampene. Vi skal gjøre det vanskelig for dem, sier han til NTB.

Rosenborg får sin første kamp mot Aalesund mandag. Molde møter Odd tirsdag.

Her er årets lag i eliteserien, og deres plass i fjor:

1. Molde

2. Rosenborg

3. Odd

4. Strømsgodset

5. Lillestrøm

6. Vålerenga

7. Aalesund

8. Sarpsborg 08

9. Stabæk

10. Viking

11. Haugesund

12. Start

13. Bodø/Glimt

---

Disse tre lagene har rykket opp i eliteserien i år:

Sandefjord

Tromsø

Mjøndalen

LES OGSÅ: Molde vant serien

LES OGSÅ: Eliteserien kan bli endret

Siste utgave

På forsiden nå