Sport

– Burde fått mer straff

Petter Northug ble fratatt 15 sekunder etter skiløpet mandag. Det var for lite, mener svenske Marcus Hellner.

Mandag gikk Northug den fjerde etappen av ski-konkurransen Tour de Ski. Det skjedde i Obersthof i Tyskland. Northug endte på 17. plass. Men det ble likevel litt drama. Northug ble hentet av juryen etter løpet. De fortalte at han ble fratatt 15 sekunder. Årsaken var at han hadde hindret sveitsiske Dario Cologna og svenske Marcus Hellner i spurten. Northug skal ha gått til siden og stengt dem inne i sporet. Slik kom ingen av dem seg forbi.

Verken Northug eller sports-sjef Åge Skinstad likte straffen.  
– Jeg synes det er komisk at de tok fra meg sekundene. Det er slik vi går hele tiden, og jeg prøvde å holde meg midt i løypa, sa Northug til nyhetsbyrået NTB etter løpet.

Også tsjekkiske Lucas Bauer følte at Northug hadde hindret ham. Både han og Cologna kjeftet på Northug da de kom i mål.

Ski-forbundet FIS vurderte å straffe Northug enda strengere, skriver nettavisa dagbladet.no. De vurderte å gi ham samme tid som den siste løperen brukte på å gå rennet. Så skulle de plusse et sekund på tiden. Det sier Jürg Capol i FIS til Adresseavisen. Det ville gitt Northug en straff på omtrent fem minutter. FIS valgte den mildeste straffen. Årsaken var at stengningen fra Northug ikke påvirket resultatene til de andre.

Svenske Marcus Hellner mener Northug burde fått strengere straff. Han mener FIS ikke tør å straffe Northug skikkelig.
– De tør ikke å følge reglene. Det Petter Northug gjorde er i mot reglene og reglene skal jo følges. Leser man i boken, så skal det være mye hardere straff, sier Hellner til Adresseavisen.

Åge Skinstad sa etter løpet at de kom til å anke avgjørelsen.
– Vi mener at han bare utnyttet posisjonen sin mens han lå foran. Det var taktisk kjøring. Han bremset ikke akkurat da han tok den spurten, sa han.
De mener at Northug ikke hadde mulighet til å gjøre noe annet.

Det sveitsiske laget protesterte ikke mot Northug.
– Jeg synes det er bra at juryen gjør noe med slike situasjoner. Og at det får følger. Jeg har ikke noen mening om det var riktig av juryen å ta fra Northug 15 sekunder, sier Fredrik Aukland. Han er Colognas personlige trener.

Northug er på 21. plass sammenlagt i Tour de Ski. Cologna leder. Han er 1.42,6 minutt foran Northug.
– Det er mye, men vi gir aldri opp. Nå får vi en fridag. Den skal vi bruke til å tenke på fortsettelsen. Petter er i god form, men ikke i toppform. Det skal han være i februar, sier Skinstad.

Siste utgave

På forsiden nå