Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Cup-heltene tror på seier

For 16. gang på 110 år har et lag fra 1.-divisjon kommet til cupfinalen i fotball. Nå satser Hødd alt på å slå Tromsø i finalen.

Torsdag vant fotball-laget Hødd 3-1 over Brann i semifinalen i cupen. Det betyr at de skal spille cupfinale mot Tromsø 25. november.

– Det er uvirkelig. Det er helt fantastisk, sier trener Lars Arne Nilsen til kanalen NRK.

«Cupen» er kallenavnet på Norgesmesterskapet i fotball for menn. Det er en fotball-turnering for fotball-lag fra hele Norge. Den er blitt holdt nesten hvert år siden 1902. Men først på 1960-tallet fikk lag fra Nord-Norge være med.

Finalen spilles på Ullevaal stadion i Oslo.

LES MER HER: Til finalen med selvmål

At Hødd vant semfinalen er spesielt av flere grunner. For det første er dette aller første gang at Hødd kommer til cup-finale. Derfor er dette en stor opplevelse for laget fra den lille kommunen Ulstein i Møre og Romsdal.

Hødd spilte også semifinale i 1995, men da tapte de 0-5 mot Rosenborg. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Det er også spesielt fordi få hadde trodd at Hødd skulle vinne i semifinalen. Bergens-laget Brann var den store favoritten.

Hødd er ikke engang i eliteserien. De spiller i 1.-divisjon. I 2006 rykket de til og med ned til 2.-divisjon, men klarte å klatre opp til 1.-divisjon igjen i 2008.

– Dette er historie. Det har bare skjedd 15 ganger tidligere at et lag fra et annet nivå har kommet til cupfinalen, sier Arne Scheie. Han er fotball-ekspert på kanalen NRK.

Scheie er imponert og glad for at Hødd kom seg til finalen.

– Det forteller litt om fotball-Norge. Og dette gjør at cupen kommer til å leve videre i mange år som noe av det viktigste i norsk fotball, sier Scheie.

LES MER HER: Molde og RBK til gruppespillet

Tromsø vant sin semifinale mot Molde 2-1. Molde leder for øyeblikket eliteserien. De vant også i 2011, mens Tromsø tok sølvet.

Hødd gjør det ikke særlig bra i 1.-divisjon. Likevel tror laget at det er fullt mulig å slå Tromsø i finalen.

– Vi kan slå Tromsø om vi spiller opp mot vårt beste, sier André Nevstad.

Han er daglig leder for Hødd og tidligere spiller på laget.

– Vi møter et godt lag som spesielt er bra på hjemmebane. Men heldigvis spilles cupfinalen på Ullevaal. Tromsø er selvfølgelig favoritter, men en cupfinale er en cupfinale, sier Nevstad til NTB.

LES MER HER: Til finalen med selvmål

Spillerne har ikke hatt noen stor feiring av seieren mot Brann.

– Det ble en stor dag, men søndag spiller vi en viktig kamp mot Tromsdalen, sa Nevstad til NTB.

Han spilte selv nesten 700 kamper for Hødd. Nevstad mente at torsdagen i Ulsteinvik var viktig for mange.

– Den var viktig for de eldre, som var med i gullalderen på 1960- og 70-tallet, sier han.

På den tida spilte Hødd i eliteserien.

LES MER HER: Follo tapte til slutt

I 2010 kom også 1.-divisjons-laget Follo til cupfinalen. De ble også populære. Folk liker en god historie om det lille laget som kjemper seg opp til toppen. Det har Hødd-lederen fått merke.

– Vi har fått gratulasjoner fra mange, både lokalt og nasjonalt. Det er mange som blir fascinert og sjarmert av at en liten klubb tar seg til en cupfinale, sier Nevstad til NTB.