Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

De er klare for to viktige kamper

Norge skal spille fotballkamp mot Serbia. Det skjer torsdag kveld. Vinneren er bare en kamp unna å bli klar for EM neste år.

Norges landslag for menn skal spille fotballkamp torsdag kveld. Den er mot Serbia. Premien for å vinne er muligheten til å få delta i neste års europa-mesterskap (EM) i fotball.

Laget som vinner kampen mellom Norge og Serbia, er videre. Det laget skal spille mot vinneren i kampen mellom Israel og Skottland. Vinneren av den kampen, får spille i EM neste år. Den kampen er 12.november.

Kampen skal bli avgjort torsdag. Først skal de spille to omganger på 45 minutter. De spiller lenger hvis lagene har scoret like mange mål etter 90 minutter. Da skal de spille to omganger på 15 minutter. De er ferdige med vanlig fotball hvis de har scoret like mange mål etter å ha spilt i totalt 20 minutter. Da blir det konkurranse i å score på straffe.

Først er det best av fem forsøk. Hvis de har gjort det like bra på de første fem, skal de skyte én gang hver. Hvis begge scorer eller bommer, fortsetter de med én til. Slik fortsetter det, til en scorer og en bommer.

Norge skal spille kampen mot Serbia i Oslo. Der kan det være 200 personer til stede. Det er et tiltak for å hindre at noen blir smittet med korona på kampene. Hvis Norge vinner, skal også neste kamp være i Oslo. Men da kan det bli 600 personer på kampen, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Norge har ikke vært i et mesterskap for menn siden EM i 2000. Den gang spilte de mot Spania og Slovenia. De spilte også mot Jugoslavia før landet ble delt. Serbia var en del av Jugoslavia. De har heller ikke vært i EM siden den gang. Men de har vært med i tre verdens-mesterskap (VM).

Det er bestemt hvor Norge skal spille, hvis de vinner begge kampene sine. Det skal skje i Glasgow og London. De skal spille kamper mot Tsjekkia, England og Kroatia. De får spille flere kamper hvis de vinner nok.

Det skal være kamper i 12 ulike land i Europa under EM. Det skal skje mellom 11. juni og 11. juli 2021.

Flere av spillerne på landslaget er født rett før eller etter sist Norge var i et mesterskap. En av dem er Erling Braut Haaland.

Faren Alf-Inge spilte tre kamper for Norge i VM i 1994. Da var han 21 år gammel. Erling blir 21 år gammel til sommeren. Det gjør at han kan få spille i et mesterskap i samme alder som faren.

Haaland spiller i angrep. Han har scoret 35 mål det siste året. Og flere tror han kan sikre Norge en plass i EM. Mange store aviser i Serbia hadde Haaland på sports-sidene mandag.

– Bare gud kan redde oss fra Haaland, sier Dragoslav Stepanovic i avisen Informer. Han er kjent person i fotball-miljøet i Serbia. Han har 34 landskamper for det som var Jugoslavia. Han har også jobbet mye som trener.

Haaland selv vil ha fokus på de han skal spille mot. Han hadde en plan på mandag. Han ville bruke dagene fram til kampen på å forstå hvordan forsvaret til Serbia vil prøve å stoppe ham.