Sport

De er Norges nye fotball-idoler

To unge gutter satser hardt. De vil bli best i verden i fotball-videospillet FIFA.

En blanding av moro og knallhard satsing. Det driver Magnus M. Kristiansen og Anders Rasmussen. De har en drøm om å bli verdensstjerner i videospillet FIFA.

De to er med på det norske landslaget. De var med i den store turneringen eNations Cup for FIFA-landslag. Den var i London i Storbritannia for to helger siden.

Kristiansen og Rasmussen trente først med eSerien her hjemme. Det er en egen fotball-serie for folk som spiller videospillet FIFA. De har også fått trene intenst i lokalene til Norges Fotballforbund (NFF). Slik er de best forberedt når de spiller landskamper for Norge i video-spillet.

– Vi starter flere dager i forveien og samles her. Det tar ikke andre nasjoner like seriøst. Vi samles akkurat slik som landslaget i fotball gjør flere dager før kamp. Det er med på å gjøre oss best mulig forberedt, sier Marius Hjerpseth til NTB. Han trener spill-landslaget.

Høsten 2017 bestemte Norges Fotballforbund at de ville satse på e-fotball. I oktober i fjor fikk Norge sitt eget landslag. Men de norske spillerne har allerede rukket å spille seg til gode resultater.

Kristiansen var nylig med i en FUT Champions-turnering. Han var første nordmann. I turneringen får de 32 beste spillerne i verden være med. De spiller FIFA på spill-maskinene Playstation eller X-box. Lagkamerat Rasmussen er norgesmester. Han er også på vei til å bli blant de beste i verden på spillet.

– Det var utrolig gøy å spille den turneringen i London. Jeg er veldig stolt over å være den nordmannen som klarte det først. Jeg fikk utrolig mye erfaring som vi kan ta med oss videre, sier Kristiansen til NTB. 17-åringen er fra Oslo.

– E-fotball blir stadig mer populært. Vi er med på starten her i Norge. Men det blir jo bare større og større. Det ser jeg virkelig fram til, sier han.

Kristiansen har spilt FIFA siden 2009-utgaven av videospillet kom. Fra 2017 satset han for alvor. I verden er det over 20 millioner spillere som satser. De spiller for å komme med i verdens-mesterskapet (VM). Det kalles også FIFA eWorld Cup. 29 millioner mennesker så finalen i fjor. Flere blir interessert.

– Jeg må spille tre eller fire timer om dagen. I helgene blir det mer. Da spiller jeg blant annet turneringer. Jeg må holde nivået oppe. Det gjør jeg ved å spille like mye hele veien. Mange er klare for å ta deg igjen om du ikke gjør det, sier Kristiansen.

Han og Rasmussen drømmer begge om å leve av å spille FIFA. Men folk tjener ikke penger på E-sporten i Norge. De har heller ikke private som støtter dem økonomisk.

– Nå gjør vi dette fordi det er gøy. Det er verdt det, uansett. Du får jo være med på så mye. Og det er gøy å spille FIFA. Det er jo selve gutte-drømmen dette, egentlig, sier Rasmussen. 21-åringen er fra Egersund i Rogaland.

Spillerne satser svært seriøst.

– Det er helt klart viktig å holde kroppen i form. Skal du spille FIFA i mange timer, så må du være konsentrert i lang tid. Vi må sove, drikke mye vann og spise riktig, sier Hjerpseth.

I E-fotballsalen på Ullevaal sitter Kristiansen og Rasmussen. De trener på å spille to mot to foran eNations Cup. En kamp varer i 2 ganger 6 minutter. Men de rekker å vinne 4-1 i en testkamp.

– Alt går så mye kjappere enn i vanlig fotball. Det skjer mye mer i løpet av noen få minutter. Jeg tror det er det som fascinerer mest med FIFA, sier Kristiansen.

De to guttene har også fått en egen mental trener. Spillerne sier at det er svært viktig.

– Det er det som skiller ut folk i disse turneringene. Det er ikke nivået på selve spillingen, men det mentale, sier Kristiansen.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå