Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

De skal jobbe for at idretten skal bli mer likestilt

Jenter skal få like gode betingelser i idretten som det gutta får. Det er målet til et nytt prosjekt. Idrettsstjernene Amalie Iuel, Maren Lundby og Grace Bullen skal bli ambassadører for prosjektet.

Grace Bullen driver med bryting. Amalie Iuel er hekkeløper. Og Maren Lundby hopper på ski. Nå håper de å bidra til at det blir mindre forskjell på menn og kvinner i idretten i Norge.

– Vi er stolte over å være ambassadører for Like Muligheter. Dette er et godt og viktig initiativ. Og det er positivt at flere aktører går sammen for å lage mindre forskjeller i idretten, sier de tre i en pressemelding.

– Jeg tror det kan føre til endring. Vi har samlet tre forbund, og vi får god hjelp fra kulturministeren, sier Bullen til avisa VG.

De tre vil besøke klubber og være med på seminarer. De skal også bidra til å få folk til å merke seg temaet. Det skal de gjøre med kampanjer og i sosiale medier. Det er også laget konkrete mål om at kvinner skal få like gode betingelser for trening og konkurranse.

– Det tar mye energi og tid å være i front for dette. Men det gir også litt energi og motivasjon når jeg ser at det går litt framover, sier Lundby til VG. Hun har ikke hoppet i konkurranse på flere uker. Årsaken er at hopp for kvinner har tatt pause.

Hopp for menn har hatt egne tiltak og flere konkurranser i den samme perioden, skriver VG. Forskjellen er en følge av at det blir brukt mer penger på hopp for menn. Og at det er mer penger å tjene på det, ifølge Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Norges Skiforbund, Norges Friidrettsforbund og Norges Bryteforbund har fått med seg støtte fra samarbeidspartnere i næringslivet. Og de får støtte fra Abid Raja. Han er kultur- og idrettsminister. Han takker de som står bak prosjektet.

– Vi er et av landene med mest likestilling i verden. Da må det også være like muligheter innen idretten. Både for kvinner og menn. Jeg har sterke forventninger til idretten. Jeg vil at de skal være gode på likestilling. Det innebærer også at sponsorer blir motivert og at de blir med på å sponse kvinner like mye som de sponser menn, sier Raja.