Sport

– De trener for mye

De norske langrennsløperne trener altfor mye. Det mener tidligere landslagsløper Frode Estil.

Tidligere toppløper Frode Estil mener at det er mye bortkastet trening blant de norske langrennsløperne. Både kvinner og menn på de norske landslagene i langrenn har nå trent mer enn før.

Frode Estil mener at mange trener for mye. Han mener spesielt de yngre bør passe på.

– Det er blitt et overdrevent fokus på hvor mange timer de trener. Mange er mer opptatt av å sikre at det blir timer i treningsdagboka enn hva de faktisk gjør på trening. Det har jeg inntrykk av. Det er ikke vanskelig å få til treningstimer. Det er bare å være ute. Men jeg er litt redd det kan bli en del bortkastet trening. Det sier Estil i et intervju med Namdalsavisa.

Frode Estil har selv vunnet mer enn de fleste. Men han trener mye mindre enn det som både juniorløpere og seniorløpere gjør i løpet av et år i dag.

– Jeg trente sjelden over 750 timer i året på det meste som senior. I dag hører jeg om juniorløpere som trener langt mer. Det gjør meg betenkt. Jeg tror høy treningsmengde kan virke mot sin hensikt. Nemlig det å gå fort i skisporet. Det er ikke kun timene som avgjør hvor fort du går på ski. For eksempel blir aldri en toppleder i næringslivet målt på hvor mange timer han sitter på kontoret. Han blir målt på resultatene han oppnår. Slik er det også for skiløpere, sier Estil.

Han understreker at det uansett er hvor bra du gjør det som sier noe om folk lykkes. Ikke hvor mye de har trent.

– Systematisering av trening og treningsdata er fint. Men langrenn kan aldri bli som matematikk. Der finnes det en standardløsning som gir riktig svar, mener Estil

Siste utgave

På forsiden nå