– Det beste løpet jeg har gjort alene

Therese Johaug har vunnet to gull så langt i ski-VM. Hun var raskest av alle på 10 kilometer fri teknikk.

Norske Johaug gikk raskt på ski helt fra starten av løpet. Hun ledet hele løpet. Det gjorde at hun vant ett nytt gull på 10 kilometer langrenn i verdens-mesterskapet (VM). Hun vant også for to år siden.

Frida Karlsson fra Sverige vant sølv. Hun var 54,2 sekunder bak Johaug. Ebba Andersson sørget for at det ble to medaljer til Sverige. Hun vant bronse. Hun kom i mål ett minutt og seks sekunder bak Johaug. Kanalen SVT melder at ingen har vunnet med så mye siden 1962.

– Dette er helt klart det beste løpet jeg har gjort i fri teknikk. Det er det beste løpet jeg har gjort alene noen gang, sa Johaug til kanalen NRK etter at hun var i mål.

Hun hadde litt problemer i det siste rennet før VM. Men Johaug tror at det kan ha vært bra.

– Jeg må si at rennet i Falun fikk fram noe i meg. Jeg følte at kroppen og holdet ikke fungerte helt som det skulle. Det gjorde at jeg ble sint på meg selv. Jeg har jobbet med meg selv etterpå. Jeg har også jobbet med å få orden på de små detaljene, sier hun til nyhetsbyrået NTB og andre medier.

Det har vært varmt i Oberstdorf i Tyskland den siste uka. Det er der VM skjer. Tirsdag minnet været om våren. Det var på det meste 15 varmegrader i skyggen da Johaug startet sitt renn. Det gjorde det vanskelig for utøverne.

Arrangørene valgte å strø salt i deler av løypa før rennet. Det ble gjort for å hindre ujevne forhold.

Johaug var best og vant gull på 15-kilometer med bytte av ski tidligere i VM. Hun kan også vinne to medaljer til. Torsdag er det stafett. Lørdag skal hun gå tremila. Den vant hun også i 2018.

Men i 2019 vant Sverige stafetten. Johaug vil ha revansje.

– Jeg er villig til å gå alt, sier Johaug. Lagvenninne Ragnhild Haga har foreslått at Johaug bør gå siste etappe. Samtidig mener Johaug at Sverige er favoritt til å vinne.

– Jeg tror vi har alt å vinne, sier hun.

Johaug har deltatt i 39 internasjonale renn på distanse siden hun ble ferdig med en doping-dom i 2018. Hun har vunnet 32 av disse.

Seieren tirsdag gjør at hun har tredje flest gull i VM for damer. Det var Johaugs 12. gull. Marit Bjørgen har flest. Hun har 18 gull. Jelena Välbe fra Russland har 14..