Sport
Bilde 1 av 2

Dette er Svindals råd til de unge

Aksel Lund Svindal har satt bort alpinskiene. Men han har gode råd til de nye talentene i alpint.

Det er noen veteraner i alpin-miljøet. Men Aksel Lund Svindal er ferdig med sin karriere. Kjetil Jansrud er fortsatt med. Begge har mye å lære bort til de unge. Dem er det mange av.

Henrik Kristoffersen, Adrian Smiseth Sejersted, Aleksander Aamodt Kilde, Rasmus Windingstad, Ragnhild Mowinckel og Nina Haver-Løseth. Det er noen av navnene på alpinister som er på fart framover.

I helga var åpningen av verdenscupen i alpint i storslalåm. Der endte Mina Fürst Holtmann på 4.-plass. Maria Tviberg endte på 6.-plass. Lucas Braathen kom på 6.-plass.

Braathen er 19 år gammel. Han kjører storslalåm, slalåm og super G. Han sier til NTB at målet er å bli best.

– Jobbe hardest, smartest og ta de langsiktige valgene som må til, sier Braathen. Han mener det må til for å nå målet.

Thea Louise Stjernesund er 22 år gammel. Hun kjørte sin første verdenscup i fjor. I år lå hun på 8.-plass etter første omgang. Hun endte til slutt på en noe skuffende 20.-plass.

– Hvor god kan du bli?

– Jeg kjenner det kiler i magen når de spør om det. Men jeg har skikkelig trua på dette her. Det er derfor jeg fortsetter år etter år. Jeg håper på å bli best, sier Stjernesund til NTB.

Kristin Lysdahl er 23 år gammel. Han har allerede startet med å hente medaljer til Norge.

19 år gamle Marte Monsen har gjort det bra i europacupen. Hun vant Norges-mesterskapet i fjor.

– Det er bare delmål. Det store målet er å bli verdensmester, sier Monsen.

Lucas Braathen er regnet som et talent. Også Timon Haugan, Atle McGrath, Fabian Wilkens Solheim og Marcus Monsen gjør det bra.

Felles for dem alle er at de ønsker å bli best i verden. De kan ha godt av råd fra Aksel Lund Svindal. Den tidligere alpinisten har enorm erfaring.

Dette mener Svindal de må gjøre:

– Ikke få høye skuldre selv om det kan være litt vanskelig med en gang. De må gi seg selv litt tålmodighet i starten. Så er det bare å satse, sier Svindal til NTB.

36-åringen mener de norske talentene har masse å bidra med.

– De er jo gode nok. Det viser de jo i europa-cupen, sier Svindal. Han sluttet selv som topp-alpinist i mars. Da hadde han vunnet 36 verdenscuprenn i karrieren. Han har også seier i totalcupen i 2007 og 2009, fem gull i verdens-mesterskape og to gull i De olympiske leker (OL).

Henrik Kristoffersen er 25 år gammel. Han har allerede rukket å bli blant de beste i verden. Han mener det er viktig å si fra når ting sikke er godt nok.

– Til sjuende og sist handler om å stå fort på ski. Da må du gjøre de tingene som er riktig for deg. Vi er alle forskjellige. Så du må gjøre de tingene som gjør deg bedre, så ofte som mulig. Er du uenig? Da må du si fra. Uenigheter skaper diskusjon. Da kommer vi videre, sier Kristoffersen.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå