Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Doping i russisk idrett

En tysk TV-dokumentar mener at det er mye doping i russisk idrett.

Den timelange dokumentaren heter «Hemmelig dopingmappe: Hvordan Russland produserer sine vinnere». Den ble vist på den tyske kanalen ARD onsdag kveld. Programmet anklager utøvere, idrettsledere og myndighetene for doping. Det skriver nyhetsbyrået NTB. I dokumentaren blir det sagt at russiske myndigheter gir penger til doping i idretten.

Ekteparet Julia Stepanova og Vitalij Stepanov er med i dokumentaren. Stepanova er en friidrettsutøver. Hun er utestengt fram til januar på grunn av doping. Stepanov har tidligere jobbet i Russlands Antidopingbyrå (RUSADA).

– Du kan ikke nå målene dine uten doping. Du må dope deg. Det er slik det er i Russland. Det sier Vitalij Stepanov i dokumentaren.

Han mener at russiske myndigheter har kontroll over RUSADA. Lederen i RUSADA sier at det ikke stemmer.

David Howman er generaldirektør i Verdens Antidopingbyrå (WADA). Han er sjokkert over påstandene i dokumentaren.

Antidoping Norge like ikke beskyldningene i dokumentaren.

Antidoping Norge har i flere år hjulpet til med å bygge opp den russiske organisasjonen. De vil ta opp denne informasjonen med russerne.

Mads Kaggestad er sykkelekspert for TV 2. Han er ikke overrasket over beskyldningene mot Russland. Han har ikke sett dokumentaren. Kaggestad mener at WADA og toppidretten må gjøre noe.

– Hvis dette stemmer, så må det ryddes opp. Russland bør utestenges fra neste OL og helt frem til de har ryddet opp eller viser vilje til bedring. Det sier Kaggestad til TV 2.

Han tror ikke de kommer til å bli utestengt. Kaggestad tror at dette blir noe det snakkes om en stund framover. Han tror også at dopbruken kommer til å fortsette.

Like før de olympiske leker (OL) i Sotsji ble det avslørt at de russiske utøverne inhalerte edelgassen xenon. Det var for å få bedre utholdenhet. Det ble avslørt av den tyske TV-kanalen WDR. I mai ble xenon-gass satt på listen over forbudte stoffer av WADA. Hajo Seppelt avslørte også bruken av xenon-gass.

Hajo Seppelt fikk henvendelser fra varslere etter Sotsji-OL. Han fikk lydopptak, bilder og dokumenter. De skal bevise at Russland har drevet med omfattende bruk av doping.

Russland fikk flest medaljer i Sotsji-OL. Det var foran Norge og Canada.

Den russiske skiskytteren Alexander Loginov trakk seg fra helgens verdenscupåpning i Östersund. Det er på grunn av en positiv dopingprøve.