Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Endelig vinner vi

Tora Berger tok gull nummer 100 for Norge i OL i historien. Emil Hegle Svendsen tok gull nummer 101. Endelig får Norge de gjeveste medaljene

Tora Berger er første norske kvinne som tar gull i skiskyting i De olympiske leker (OL). Hun tok gull på 15 kilometer fri teknikk. Det skjedde i Vancouver i Canada torsdag kveld. Berger hadde 19 av 20 treff på skytingen. Hun gikk også raskt i sporet. Det holdt til den gjeveste medaljen.
– Det har vært fantastisk. Det var veldig spesielt og spennende å få medaljen. Det blir kanskje litt kake til kvelds. Resten av feiringen får jeg vel ta når jeg kommer hjem, sa Tora Berger til nyhetsbyrået NTB.

Senere på kvelden skulle herrene gå 20 kilometer skiskyting. Det store spørsmålet var om gullfeberen hadde smittet over på guttene. Og det hadde den.
Emil Hegle Svendsen tok gullet. Ole Einar Bjørndalen fikk sølvmedalje. Men den måtte han dele med Sergej Novik fra Hviterussland.
– Jeg visste at jeg var god nok til å vinne. Så det var bare å gå ut og gjøre det. Det er en utrolig følelse å ha greid det, sa Hegle Svendsen etter løpet.
Det betyr at Norge nå har tre gull, tre sølv og to bronse i OL så langt. Dermed er den vanskelige starten på OL glemt.

Marit Bjørgen tok Norges første gull.
LES MER HER:Marit sikret gullet.

Både statsminister Jens Stoltenberg og kulturminister Anniken Huitfeldt gratulerte med medaljene.

Det går også bra for det norske curling-laget i OL. De har spilt fire kamper til nå. Natt til torsdag slo de både Tyskland og Sveits. Kampene endte 7-4 til Norge. Curling-gutta får også mye oppmerksomhet i verden. Årsaken er at de spiller i bukser med et spesielt mønster. Folk kaller det klovne-bukser.

Vet du hvordan de forskjellige konkurransene fungerer? Og hvilke regler det er i curling, hopp, langrenn eller snowboardcross? Det forklarer vi deg i disse nyhetsgrafikkene:

HOPP: Se hvor Anders Jacobsen skal hoppe.
Og hvordan dommerne teller poeng. SE MER HER

LANGRENN: Du kan se alle løypene som brukes i OL.
Og hvilke forskjeller i høyde Petter Northug og de andre norske utøverne må takle. SE MER HER

CURLING: Her forklarer vi alt om curling. Hvordan stenene ser ut.
Hvilke regler som finnes. Og hvordan Norge kan vinne. SE MER HER