Sport
Bilde 1 av 5

Familiene har kjempet i 28 år

96 mennesker døde under en fotballkamp i Storbritannia. Det var deres egen skyld, sa politiet. Nå kommer et annet svar.

– Foreldrene mine burde fått oppleve denne dagen, sier Louise Brookes.

Broren hennes Andrew døde da han var publikum på en fotballkamp. Han ble bare 26 år gammel.

Politiet skyldte på fotballfansen. De hadde vært fulle og kranglete. Det tok 27 år før retten i Storbritannia sa noe annet: Politiet har skyld i ulykken.

Det skjedde 15. april 1989: Stedet er Hillsborough stadion i Sheffield i Storbritannia. Fotball-lagene Liverpool og Nottingham Forest spiller semifinale i den engelske FA-cupen.

Politiet forsøker å holde fansen til Liverpool og Nottingham fra hverandre. Noen steder er det gjerder. Mange Liverpool-fans har fått dårlige plasser. Noen får ikke komme inn i det hele tatt.

Det er hardt press på portene. Politiet åpner en. Folk strømmer inn. Det er til slutt 3.000 mennesker inne på stadion. Det er nesten dobbelt så mange som burde være der, ifølge BBC.

Folk blir presset sammen og mot gjerdene. Noen redder seg ved å klatre over gjerdet og ut på banen. Andre klatrer opp på tribunene. Men for 96 personer går det galt. Noen blir knust i hjel. Andre dør av mangel på luft.

Politiet skylder på Liverpool-fansen. De var fulle. De snek seg inn og brøt opp porten, sier politiet. Familiene til de døde godtar ikke dette. De kjemper for å bli hørt i mange år.

I 2016 fikk de endelig høre det de ønsket. Da ble det holdt en ny høring i retten. En jury på ni personer bestemte at fansen ikke hadde noen skyld. Det var politiet og andre med ansvar som ikke hadde gjort jobben sin.

Onsdag kom en ny, viktig avgjørelse i saken. Da ble det bestemt at seks personer tiltales i saken. Tiltalene handler om uaktsomt drap. Og om å lyve og dekke over det som skjedde.

– Denne dagen skulle kommet for 28 år siden. Ikke i 2017, sier Louise Brookes.

Disse er siktet:

Norman Bettison: Den lokale politisjefen skal blant annet ha løyet om hvem som hadde skyld i tragedien.

David Duckenfield: Politimannen hadde ansvar for sikkerheten på stadion. Han sørget for at porten ble åpnet. Det innrømmet han først i 2015.

Donald Denton: Politimannen er tiltalt for å ha hindret at sannheten kom fram.

Alan Foster: Politimannen er tiltalt for å ha hindret at sannheten kom fram.

Graham Henry Mackrell: Han jobbet for stadionen og hadde ansvar for sikkerhet. Han er tiltalt for å ha brutt regler om helse og sikkerhet.

Peter Metcalf: Han var advokaten til det lokale politiet. Han er tiltalt for å ha endret på det vitner har sagt.

Kilder: liverpoolecho, BBC, The Telegraph,

Siste utgave

På forsiden nå