Sport

Får USA til å stå stille

Søndag sitter over 100 millioner amerikanere foran TVen. Da møtes Tom Brady og Eli Manning til revansj med sine lag i årets Superbowl.

Idretts-arrangementet Superbowl får nesten USA til å stå stille. Finalen i amerikansk fotball skjer for 46. gang. Aldri har interessen for NFL vært større.

Fjorårets finale er det mest sette TV-program i USA noensinne. 23 av de 25 mest sette programmene i 2011 var NFL-kamper.

Søndag vil trolig 110 millioner amerikanere i USA se fotball-finalen, tror TV-selskapet NBC. Landets største firmaer står i kø for å betale for reklametid. De betaler 3,5 millioner dollar for 30 sekunders reklametid.

Tom Brady er en av de mest kjente spillerne i USAs mest populære idrett. Søndag skal han ta revansj. For fire år siden hadde laget hans The New England Patriots sjansen til å bli det første lag som har vunnet 19 av 19 kamper i en sesong. Det var helt til Eli Manning og laget The New York Giants ødela alt. Det skjedde i sesongens siste minutt.

Patriots ledet Superbowl. Det var helt til Manning førte laget sitt over hele banen. De gjorde et siste, desperat angrep. De avgjorde med en touchdown-pasning til Plaxido Burress. Det skjedde 35 sekunder før slutt i tidenes mest dramatiske finale.

– Klart det var en stor skuffelse. Jeg vil ikke like å se ham med ballen og tid nok til å avgjøre søndag, sier Brady.

Brady kom til Patriots i 2000. Søndag kan han vinne over Terry Bradshaw og Joe Montane. Det er de eneste quarterbackene med fire seire i Superbowl.

Men også Manning har noe å hevne. Han var lenge kjent bare som lillebroren til Peyton Manning. Han konkurrerte i årevis med Brady om tittelen «best i NFL». Mange mente at det bare var genene og etternavnet som gjorde at Eli ble regnet som nummer 1 av Giants i 2004. Det ga ham sjansen til å starte i NFL.

Nå er rollene endret. Eli gjør seg klar til å spille Superbowl på Peytons hjemmebane gjennom 14 år. Han spiller egentlig i Indianapolis Colts, men er leid ut. Colts har planer om å gi slipp på 35-årige Peyton. Dermed unngår de å måtte betale 28 millioner dollar i bonus i mars.

– Jeg ble så misunnelig da jeg så Peyton vinne Superbowl. Det ga meg ekstra inspirasjon til å gjøre det selv også, sier Eli. Kanskje gjør han mer stas på familien. Peyton har bare én tittel. Faren Archie var en legendarisk quarterback på skolen. Hans proffkarriere var bare middels.

Før søndagens finale snakker mange om skaden til Rob Gronkowski. Han har hatt en fantastisk første sesong for laget Patriots. Han har ikke kunnet trene siden semifinalen. Laget vil bli dårligere om han ikke kan spille finalen.

– Jeg blir bedre dag for dag, sier Gronkowski.

De som organiserer penge-spill i Las Vegas følger veldig med på det han sier. Superbowl-søndag er nemlig også den store spilldagen. Patriots er favoritt med 3 poeng. Men så langt har folk spilt mest penger på Giants.

Men ikke alle synes det er nok å vedde på resultatet av kampen. De vedder om andre ting. Det finnes odds på om Kelly Clarkson glemmer teksten når hun synger nasjonalsangen. Folk kan også tippe på hvilken farge det er på sportsdrikken som helles over vinnerlagets trener. Eller om Madonna opptrer i nettstrømper i i pauseshowet.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå