Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Farlig å være favoritt

I kveld (søndag) spilles finalen i verdens-mesterskapet (VM) i fotball. Tyskland er favoritt til å vinne over Argentina. Men det kan være farlig.

Tyskland har alle tiders sjanse. De kan bli første europeiske lag som vinner verdens-mesterskapet (VM) i fotball på amerikansk jord. Men tyskerne må passe seg for å gå i fellen som favoritt. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Europa mot Sør-Amerika er en opphissende blanding. Det sa Tysklands landslagssjef Joachim Löw da det var klart hvem som skulle møte Tyskland i finalen.

– Argentina er sterke i forsvar, kompakte, godt organisert. Og i angrep har de fremragende spillere som Messi og Higuain. Vi skal forberede oss godt. Vi gleder oss til å komme til Rio, sa han.

Finalen spilles på Maracanã stadion. Det var der Brasil for 64 år siden var stor favoritt. Det var i den avgjørende kampen mot Uruguay om VM-gullet. Hjemmelaget tok også ledelsen. Men Uruguay snudde kampen med to mål i den siste halvtimen.

Brasil-VM i 1950 er eneste gang det ikke har vært spilt en ren finale. Det var gruppespill om de fire første plassene. Brasil hadde slått Sverige 7-1 og Spania 6-1. Uruguay hadde 2-2 mot Spania og 3-2 mot Sverige. Så Brasil ville greid seg med uavgjort.

Tyskland gjorde det bedre enn Brasil i semifinalen. Det er et stort press på dem. De er favoritt til å vinne over Argentina. Argentinerne har ennå ikke overbevist helt om at de er kjempegode. De har vunnet kampene sine med og en med straffe.

LES MER HER: – Vår verste kamp noensinne

I tillegg har tyskerne en psykologisk fordel. De vant 4-0 over argentinerne i VM-kvartfinalen for fire år siden. Det gjorde at Argentina var ute av VM.

Men det kan gå galt for favoritter i VM-finaler. Det behøver ingen å minne tyskerne på. Deres to første VM-gull var i 1954 og 1974. De kom begge mot lag som var store favoritter på forhånd.

Ungarn vant over alle på begynnelsen av 1950-tallet. De vant til og med 8-3 over Vest-Tyskland i gruppespillet. Men i finalen slo tyskerne tilbake. De vant 3-2.

I 1974 spilte Nederland drømmefotball. Det var på veien mot finale. De tok ledelsen etter første minutt. Men de tyskerne snudde kampen og vant 2-1.

Den tredje tyske VM-tittelen kom i 1990. Det var også mot Argentina.

Sju tidligere VM i Latin-Amerika og Nord-Amerika har gitt seirer til Brasil, Uruguay og Argentina. Tyskerne vil veldig gjerne stoppe denne rekken.

Da må laget unngå å gå i favoritt-fellen. Og Löw kjenner faren.

– Nå er det viktig at vi ikke blir overvurdert. Det var noe av det første han sa etter 7-1-seieren mot Brasil.