Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Farlig å være utrent som ung

Det er en fordel å være godt trent som 18-åring. De som er det får sjeldnere problemer med hjertet som voksne.

Det er en god idé å være i god form som ung. Det viser forskning fra Sverige. Hvis du er godt trent, kan det påvirke om du får problemer med hjertet som voksen. Det har forskere fra Umeå universitet funnet ut. Det skriver nettsida forskning.no.

De som er godt trent som 18-åringer, har lavere risiko for å få problemer med hjertet senere.

– Vi ser en klar sammenheng. Det er mellom god form som ung og hjerte-problemer som voksen, sier professor Peter Nordström.

 

Forskerne har undersøkt nærmere 750.000 svenske menn. Mennene var hos Forsvaret for å finne ut om de hadde god nok helse til å være i militær tjeneste. Det var i perioden 1969 - 1984. Mennene var 18 år da de var hos Forsvaret for å teste seg. Forskerne har undersøkt om 18-åringene fikk problemer med hjertet 30 - 40 år senere. Det er ikke sikkert at de samme resultatene gjelder for kvinner eller eldre.

 

De dårligst trente 18-åringene hadde dobbelt så stor risiko for å få store problemer med hjertet senere. Det er i forhold til de best trente 18-åringene. Mennene ble undersøkt i 34 år. Det var inntil 2011. Noen av dem hadde da enten fått hjerte-infarkt eller dødd.

 

Noen mennesker kan være i god form selv om de er overvektige. Men det er viktigere å ikke bli overvektig enn å være i god form. Det sier professor Nordström. Overvektige menn som var godt trente, hadde høyere risiko for å få problemer med hjertet. Det er i forhold til tynne, men utrente menn.

– Men det er enda bedre om man har en normal vekt og er godt trent, sier han.

 

Det ikke er sikkert at det kun er treningen som minsker sjansene for problemer med hjertet. Det sier Nordström.

– Noen menn får ikke så lett problemer med hjertet. Andre klarer enkelt å holde seg i god form, sier han.

Det kan også være at godt trente 18-åringer fortsetter med de gode vanene i voksen alder.

Men det har ikke de svenske forskerne undersøkt.