Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

For dyrt å sparke ball

Flere unge kan ikke lenger spille fotball. Idretten er blitt for dyr.

272.000 barn og unge spiller på fotballag. Det er 3.000 færre enn i 2004. Det viser tall fra Norges fotball-forbund. Fotball anses som en billig sport. Men flere steder er det blitt dyrere å spille fotball. Det melder NRK. Økt pris fører til at flere slutter med fotball. Og at unge ikke har råd til å begynne å spille. Det mener lagledere både i Oslo og Akershus.

LES OGSÅ: Lillebror skåret

Før fikk fotball-lagene penger fra dugnad. Da jobbet foreldrene gratis for å skaffe penger til laget. Slik er det ikke lenger alle steder.

Per Egil Mjaavatn er forsker ved Norges teknisk-vitenskapelige universitet (NTNU). Han sier at flere foreldre har god råd. De jobber mye og har liten tid. Disse foreldrene vil heller betale mer i trenings-avgift enn å jobbe på dugnad.

LES OGSÅ: Rosenborg er ute

– De stemmer for høyere avgift. Da blir det også dyrere for foreldre som har dårlig råd. De har kanskje ikke penger til å betale for barna sine, sier Mjaavatn til Klar Tale. Han tror det er én av grunnene til at flere unge slutter å spille fotball.

I noen byer er det blitt dyrere å leie baner. I Asker i Akershus må hver spiller betale nesten 5.000 kroner i året. Prisen er blitt tre-doblet på fem år. Asker har også noen lag hvor spillerne trener oftere. Da koster det 10.000 kroner.

LES OGSÅ: Fra gata til United

Laget må leie bane, ha drakter, fotballer og betale for dommere til kamper. Det koster enda mer hvis laget skal på cuper, reiser eller ha nytt utstyr.
– Mange familier har problemer med å betale flere tusen kroner. Jeg frykter at mange ikke kan være med, sier Arne Knoph til nettavisa budstikka.no. Knoph er en av lederne i Asker Fotball.

LES OGSÅ: Klare for fotball

Henrik Lunde jobber i Norges fotball-forbund. Han sier at trenings-avgiftene er ulike. Noen steder koster det 700 kroner å trene fotball. Mens lag som Asker tar opptil 10.000 kroner.
– Vi vet ikke hvor mange som slutter å spille fotball fordi det blir for dyrt. Vi prøver å si til lagene at de bør skaffe penger med dugnader, sier Lunde.