Sport

Forteller om livet i Nord-Korea

Norske Jørn Andersen fikk kritikk da han ble trener for landslaget i fotball i Nord-Korea.

Norske Jørn Andersen trener fotball-landslaget for menn i Nord-Korea. Nylig snakket han om livet i hovedstaden Pyongyang. Han gjorde et intervju med nyhetsbyrået AFP.

– Pyongyang er en svært rolig by. Den er veldig ren, og det er ingen kriminalitet. Jeg bor i en hotellsuite med min kone, og jeg lever i Pyongyang akkurat som jeg gjør i Europa, sier Andersen til AFP.

Han er 54 år gammel og kommer fra Fredrikstad i Østfold. Andersen spilte for norske lag i eliteserien og i den tyske Bundesligaen. Han ble tysk statsborger i 1993. Han trente lag i Sveits, Tyskland, Hellas og Østerrike. Så ble han trener for Nord-Korea i 2016. Det vakte oppsikt.

– Jeg kan ikke forstå at noen tar en jobb for regimet i Nord-Korea, sier John Peder Egenæs til avisa VG. Han leder Amnesty Norge og jobber med menneskerettigheter. Nord-Korea er kjent som et lukket regime der folk ikke har rettigheter.

– Jeg tror de negative oppfatningene av hvordan livet er der, kommer utenfra, sier Andersen i intervjuet med AFP.

Han forteller at han selv ble overrasket over tilbudet om jobben.

– Da tilbudet kom, syntes jeg det var litt merkelig. Men nå er jeg veldig fornøyd med at jeg takket ja, sier han.

– Spillerne er hyggelige. De jobber hardt og er alltid motivert for å trene. I Europa har jeg opplevd at spillerne sier «trener, jeg er sliten, jeg vil ikke jobbe i dag». Her er spillerne aldri slitne. De vil alltid jobbe og lære, sier Andersen.

Han var ikke like positiv i oktober i 2016. Da sa Andersen til TV 2 at han trolig ville slutte i jobben snart. Nord-Korea tester atomvåpen. De blir straffet av USA og andre land med begrensninger på handel – sanksjoner.

Den usikre tilværelsen var årsaken til at Andersen kanskje ville slutte.

– På grunn av den politiske situasjonen. På grunn av sanksjonene. På grunn av at landet blir mer og mer forlatt. Det merker vi også på alt vi foretar oss, sa han til TV 2.

Han vil ikke snakke om politikk i det nye intervjuet med AFP.

– Jeg vil ikke si for mye om det, for jobben min er fotballtrener. Men jeg mener at sport kan bygge bro mellom ulike land, sier han.

Kontrakten til Andersen løper til mars 2018.

For tiden spiller Nord-Korea i det østasiatiske mesterskapet. De skal møte Kina i sin siste kamp. De har tapt 0-1 for både Japan og Sør-Korea. Men Andersen tror på framtida til laget.

– Det har stor sjanse for å kvalifisere seg til VM i Qatar i 2022. Hvis de fortsetter å utvikle seg, mener jeg de vil være blant de fire eller fem beste lagene i Asia, sier han.

Nord-Korea bruker penger på sport, forteller han.

– Spillerne bor i et stort treningssenter i Pyongyang. Jeg har to treninger med dem hver dag. Det er som å jobbe med et klubblag. Bare i helgene reiser de til klubbene for å få kamptrening. Det er nok det eneste land i verden hvor sjefen for landslaget kan jobbe på den måten, sier Andersen.

Men det er også vanskeligheter i jobben, forteller han.

– Det vanskeligste er at jeg er alene her. Jeg har ingen assistent, ingen å diskutere med. Og så er spillerne koreanske, og jeg er europeisk. Vi tenker ikke alltid på samme måte. Men jeg begynner å bli vant til det. Jeg må lytte til dem og ikke bestemme alt selv, sier han il AFP.

Siste utgave

På forsiden nå