Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fortsatt tøft for norske fotball-klubber

Økonomien i norsk fotball var på bedringens vei. Men i første halvdel av 2013 ble dårligere.

Det har lenge vært dårlig økonomi i klubbene i norsk topp-fotball. I 2008 laget Norges Fotballforbund (NFF) et eget system for å gjøre noe med saken. Siden har økonomien bedret seg.

Men for første halvdel i 2013 har tallene vist nedgang igjen. Fotballpresident Yngve Hallén ser alvorlig på saken. Men han sier det var forventet.

– Vi har vært heldig og sett en god utvikling hvert eneste halvår. Så vi måtte kanskje forvente en nedgang på et tidspunkt. Vi vet at klubbene har gode rutiner og jobber beinhardt. De har vist tidligere at de kan snu situasjonen. Den er mye bedre nå enn for tre til fire år siden, sier Hallén.

LES MER HER: Million-tap for Viking

Systemet for å endre økonomien kalles FOS (finansielt oppfølgingssystem). Alle klubber får hjelp til å drive på riktig måte. Klubbene ordnes i systemer med farger. Fargene viser hvordan økonomien er. Rød er den dårligste økonomien. Gul er det mellomste nivået. Grønn er den beste økonomien.

På slutten av 2012 var tallene bedre enn på lenge. Alle lag i herrenes eliteserie var i grønn eller gul sone. Nå er lagene Hønefoss og Start i rød sone. Også Kristiansund i 1. divisjon og kvinnelagene Røa og Avaldsnes har havnet i rødt.

– Vi kan ikke forvente at vi alltid skal ligge på det nivået vi gjorde ved nyttår i fjor. Det vil alltid være klubber som kan miste en sponsor-kontrakt, få lavere inntekter eller andre ting, sier Rune Nordhaug i Norges Fotballforbund.

LES MER HER: Stabæk må låne millioner av kroner

Lagene som har fått problemer, må nå lage en plan for å bedre økonomien.

– Klubbene tar dette veldig på alvor, sier Nordhaug.

En klubb som lenge har slitt tungt er HamKam. De har vært i rød sone i tre år. Nordhaug forklarer at klubben har en plan for å komme i gul sone innen nyttår. Der må HamKam holde seg i to år. Ellers faller de ned fra 1. til 2. divisjon.

– Det betyr at de må være ekstra forsiktige med å bruke penger. De må også sikre at de får inn de inntektene de skal ha, sier Nordhaug.