Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fotballfans hetser homofile

Hetsing av homofile er et problem på fotballkamper i Storbritannia. Det viser en ny rapport.

Homofobi er blitt et stort problem blant publikum som ser fotballkamper i Storbritannia. Det viser en ny rapport, ifølge nyhetsbyrået NTB. Homofobi er når folk har negative holdninger mot homofile.

Det er en gruppe i det britiske parlamentet som har laget rapporten. Den handler både om homofobi, rasisme og andre former for hets.

I en undersøkelse svarer 25 prosent av fotballfansen at de mener det finnes homofobi i fotballmiljøet. 10 prosent mener det finnes rasisme i fotballmiljøet.

14 prosent forteller at de selv har hørt hetsing av homofile på fotballkamper.

– FA (Englands Fotballforbund) bør jobbe med andre organisasjoner for å lage en kampanje. Den bør handle om hvilken skade homo-hets har på fotballen, skriver gruppa som har laget rapporten.

Justin Fashanu er den eneste toppspilleren i engelsk fotball som har stått fram som homofil. I 1998 begikk han selvmord. Fashanu ble 37 år.

LES MER HER: Fotball-kjendis er homofil

– Homofobi kan være et større problem i fotballen enn andre typer diskriminering, står det også i rapporten.

Engelsk fotball har i mange år jobbet hardt for å få slutt på rasisme. Men rapporten viste at problemet med rasisme heller ikke er løst.

– Mye er blitt gjort for at det skal bli bedre stemning og oppførsel på fotballkamper. Fotballkampene er blitt mye mer familievennlige. Men nye hendelser med rasistisk hets har vist at det fortsatt er problemer, sier John Whittingdale. Han er leder i gruppa som laget rapporten.

Whittingdale snakket både om hets på tribunen og om hets på banen. Forrige sesong var det to rasisme-hendelser på fotballbanen som fikk mye oppmerksomhet. Både Anton Ferdinand på laget Queens Park Rangers og Patrice Evra på laget Manchester United sa at en motspiller hadde vært rasistisk mot dem på banen. Motspillerne nektet på anklagene.

LES MER HER: Slipper endelig å skjule at han er homofil

Denne uka kom også Norges Fotballforbund (NFF) med en rapport om homofili i fotballen. Ifølge NFF viste rapporten at det kan være en fin opplevelse å stå fram homofil. 28 personer var med i undersøkelsen. Det var 16 kvinner og 12 menn i alderen 18 til 50 år.