Sport

Fristelser til Ski-VM

Hva sier du til reinskav, mandelpotet-mos og rørte tyttebær? Maten skal friste publikum under verdens-mesterskapet (VM) i ski.

Det er 146 dager til verdens-mesterskapet (VM) på ski starter i Holmenkollen. Nå er det lagt planer for spesialutviklet VM-mat. Det er mat som vil bli servert i kiosker, gjestetelt og VM-restauranter i Oslo sentrum. Den tradisjonelle norske matkulturen er tema i opplegget.
– Vi legger vekt på at maten blir lagd av norske råvarer, sier Jan Tonny Pettersen Han jobber med mat i Hamar Catering.

Pettersen håper at han og medhjelperne skaper begeistring og matglede for norske og utenlandske gjester.

På menyen står blant annet norsk fiskegryte, reinskav med grov mandelpotetmos og rørte tyttebær. Og hjemmelagde sveler med syltetøy.
– Det er ikke akkurat fastfood på menyen. Det nærmeste vi kommer hurtigmat på vår meny er elgburger med grovt brød og salat, sier Pettersen. Og VM-maten skal bli solgt til «folkelige» priser, lover han. Det betyr at prisene skal være ganske lave. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Svein Aaser er styreleder i ski-VM 2011. Han tror prosjektet «Norsk matprofil» kan bli en suksess i løpet av de 11 konkurransedagene i Holmenkollen.
– Vi har verdens beste kokker i Norge. Det er først og fremst våre gode råvarer som er med å løfte dem opp på toppnivå, sier Aaser.

Under VM tror de at rundt 10.000 personer skal serveres daglig. Rundt 200.000 tilskuere, 1.800 pressefolk og flere tusen spesial-gjester er ventet til VM-arenaene i løpet av arrangementet.

Lisbeth Berg-Hansen er fiskeri- og kystminister for Arbeiderpartiet (Ap). Og Lars Peder Brekk er landbruks- og matminister for Senterpartiet (Sp). Torsdag presenterte de opplegget for matserveringen i Kollen. De to departementene har gitt til sammen 1,8 millioner kroner til prosjektet.
– Norsk matkultur og norske råvarer er som skiløperne – blant verdens beste. Derfor heier vi også på norske råvarer, produsenter og matspesialiteter. VM i nordiske grener blir også et VM for nordiske ganer, sier Brekk.

Berg-Hansen vil også at publikum skal få den gode matopplevelsen.
– Sunn og god norsk mat skal gi publikum en ekstra god opplevelse under ski-VM. For både utøvere og publikum er det viktig med riktig og god mat for å kunne prestere. Nytelse og ytelse henger nært sammen. Jeg ønsker at sjømat skal være lett tilgjengelig for utøvere og publikummere som ønsker en god matopplevelse. Og litt påfyll av energi, sier fiskeri- og kystministeren.

Siste utgave

På forsiden nå