Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Går for gull i Paralympics

Spydkaster Runar Steinstad har sikret seg gull i verdens-mesterskapet (VM) for funksjons-hemmede. Nå går han for gull i Paralympics.

Onsdag startet konkurransen Paralympics i London i Storbritannia. Der møtes funksjons-hemmede fra hele verden til De olympiske leker (OL). Norge har med 22 utøvere. Blant dem som er i god form, er spydkaster Runar Steinstad. Han er klar til dyst fredag 7. september.

Nordmannen har måttet fjerne deler av det ene beinet. Nå håper han å skaffe Norge en gullmedalje.

– Jeg vant verdens-mesterskapet (VM) i desember og europa-mesterskapet (EM) i sommer. Jeg har også satt ny personlig rekord i år. Nå håper jeg på gull i Paralympics også. Det er bare én som har kastet lenger enn meg i år, sier han til Klar Tale.

Steinland er 45 år gammel. Som 14-åring fikk han kreft i knoklene. Han måtte fjerne deler av beinet.

– Den gang valgte de å kutte 20 centimeter over der kreften var, for sikkerhets skyld, forteller han.

LES OGSÅ: Tid for Paralympics

Steinland måtte gå med et kunstig bein, en protese. Etter å ha testet ut løping og lengde, begynte han med spyd.

Hans personlige rekord er 47,94 meter. Men han har kastet lenger på trening, røper han. Steinland har deltatt i Paralympics tre ganger før.

– Paralympics er en stor greie, men jeg vet hva jeg går til. Det er 60.000 publikummere som støyer på stadion. Da må du klare å holde tankene på det du skal gjøre. Jeg klarer heldigvis å gjøre det godt i mesterskap. Jeg går ikke og gruer meg til kastingen, jeg gleder meg, sier han.

Nordmannen har trent to til tre timer om dagen i det siste. Det er både tøying av muskler, yoga og tilløp. Tilløp er hvordan han beveger seg når han skal fram og kaste spydet.

– Jeg har ingen følelse i det ene beinet, derfor er jeg avhengig av at ting fungerer. Jeg klarer ikke løpe like fort sideveis som en med to bein. Men jeg løper like fort som de andre i min klasse, sier han.

Spydkaster Andreas Thorkildsen har flere ganger kommet på treningen til Steinstad.

– Det er hyggelig, og han er en bra fyr. Han er flink til å se hva jeg gjør galt. Men det er treneren min også, sier Steinstad.

Paralympics varer til 9. september. Norge har også med utøvere i skyting, riding, seiling, bueskyting, bordtennis, boccia, svømming og sykkel.