Sport

Gullgutten Petter Northug

Langrennsløpet Petter Northug så ut som han slet i flere kilometer i det siste renn i ski-VM. Så dro han til med en superspurt og vant gull. Igjen.

50 kilometeren i verdens-mesterskapet (VM) på ski var et slit. Snø og ekstremt løst føre. Langrennsløpere som måtte ta knebøy i oppoverbakkene, og stake i nedoverbakkene.

Norske Petter Northug så lenge ut til å ha problemer. Men han kom fram i den siste bakken. Der slo han til med en superspurt på oppløpet. Slik vant han gull på femmila søndag.

– Dette er stort, for det er jo femmilsgullet jeg setter aller høyest. Det er virkelig godt å ha lykkes her, sa Petter Northug til NRK. VM er i Falun i Sverige.

– Jeg er litt ordløs akkurat nå, for det er mange tanker og følelser inni meg. Men først av alt føler jeg en enorm lettelse, sa Northug.

Det var det fjerde gullet han vant i VM i Falun, og sitt 13. VM-gull i karrieren. Han har vunnet gull på 50 kilometer tre ganger før. I 2009, 2010 og 2011. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Nå er jeg kommet tilbake etter et år på utsiden. Det er ikke tvil om at dette er noe av det største jeg har gjort. Selv om jeg aldri kommer til å glemme det som skjedde i Holmenkollen i 2011 heller, fortalte Northug.

De fleste trodde Northug var ferdig underveis i løpet. Han slet et stykke bak i feltet opp «Mördarbakken» for siste gang. Men noen hundre meter fra mål satte han opp farta. Han kom inn på langsida ved mål som fjerdemann. På oppløpet var Lukas Bauer og russeren Maxim Vylegzjanin foran. Han spurtet ned begge to. Det gjorde han med kraftig staking mellom dem. Bauer klarte sølvet. Helt på slutten kom også Johan Olsson fram. Han sikret bronse til Sverige.

– Dette var magisk, for ikke å si helt sinnssykt. Dette fikk han servert på et sølvfat, nei gullfat. Det var en viktig seier. For det har mye å si at vi ikke reiser herfra som sprintere, sa Northug-trener Stig Rune Kveen til NRK.

Norske Didrik Tønseth endte på åttendeplass. Martin Johnsrud Sundby ble nummer 11. Niklas Dyrhaug kom på 13.-plass.

I VM på ski i år har Northug vunnet gull i sprint, sprintstafett, stafett og 50-kilometer.

«Gratulerer til Petter Northug med gull på femmila! Den innhentingen på slutten er en utrolig prestasjon! Tusen takk for en formidabel avslutning på et fantastisk VM av de norske løperne». Slik gratulerte statsminister Erna Solberg med gullet.

Men de som arrangerte VM får kritikk. Årsaken er at løypene søndag var altfor løse. Og at verdens beste skiløpere knapt nok klarte å stå på beina.

– Jeg tror nok at det ble levert brukbar underholdning til folk. Det var masse stavbrekk og mye snø. Det var løst over alt. Verdens beste skiløpere ser ut som de ikke har kjørt på ski før. Det var krevende og mye action, sa Trond Nystad. Han trener det norske landslaget.

LES MER HER: Northug sikret gull til Norge

LES OGSÅ: Fikk ikke lov til å tulle

LES: Northug satser på flere gul

Siste utgave

På forsiden nå