Sport
Bilde 1 av 5

Haaland nekter å la seg stoppe av noe eller noen

Erling Braut Haaland er en av de største stjernene i europeisk fotball nå. For seks år siden var målet å bli en bedre spiller enn faren.

— Jeg ser opp til pappa. Men jeg har et klart mål om å bli bedre enn ham, sa Erling Braut Håland til avisa Stavanger Aftenblad. Det var i 2014, og han spilte for laget Bryne. Håland var da med på en samling for unge talenter i fotball. Den ble arrangert av Norges fotball-forbund (NFF).

Forrige lørdag ble han kåret til den beste spilleren under 21 år i hele Europa. Prisen blir kalt Golden Boy, eller gullgutten på norsk. Den blir delt ut av sportsavisa Tuttosport i Italia. Stjerner som Lionel Messi, Paul Pogba og Wayne Rooney har vunnet den tidligere.

Haaland feiret prisen med å spille kamp. Han skåret fire mål mot Hertha Berlin i den tyske ligaen samme dag. Det gjør også at han satte rekord i ligaen. Han har skåret 23 mål på 22 kamper. Den gamle rekorden er 60 år gammel.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av Erling Braut Haaland som løper fra motstandere fra laget Hertha Berlin.

Det er første gang at en spiller fra Norden vinner Golden Boy-prisen. Tuttosport skriver at det er en «gigantisk overraskelse».

«Han kommer fra Norge. Det er et land der fotball ikke er en nasjonalsport. Der oppe er det skisport som dominerer», skriver avisa. Men Håland er også fra et land hvor fotball er den største idretten. Han er statsborger i både Norge og England. Årsaken er at han ble født i byen Leeds i England i år 2000.

Da spilte faren Alf-Inge for laget Leeds United. Det var et av de beste lagene i landet på den tiden. Faren har også spilt for lagene Manchester City og Nottingham Forest i England. Alf-Inge fikk også 34 landskamper for Norge. Det er flere enn sønnen har klart til nå. Ellers vil nok mange si at Erling har klart å nå målet om å bli bedre enn faren.

Han skiftet lag fra Bryne til Molde i 2017. Der ble han i to år, før han reiste til Østerrike og laget Red Bull Salzburg. Der bytter han også navn. Målet er at det skal bli lettere for folk som kommer fra andre land enn Norge. Han bytter fra Håland til Haaland.

- Ett steg foran hele tida, vet du, sa Haaland selv om byttet av navn, ifølge avisa Dagbladet.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av Erling Braut Haaland i drakta til Red Bull Salzburg. Han feirer et mål med å sitte i en stilling som minner om den brukt av buddhistiske munker som mediterer.

I januar i 2020 skiftet han lag igjen. Denne gangen til Borussia Dortmund i Tyskland. Det blir en suksess fra første øyeblikk. Han starter kampen på benken. Etter 56 minutter blir han byttet inn. Han takker for tilliten, og skårer tre mål på 23 minutter. Det gjør at Dormund vinner kampen 5-3.

Og det er som målskårer han har blitt kjent. I Bryne skåret han 18 mål på 30 senior-kamper. Alle målene kom på reservelaget. Han skåret også mye på ulike ungdomslag. På slutten av 2018 hadde han skåret 20 mål på 50 kamper for Molde. Det året ble Erling Braut Håland 18 år gammel.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er Erling Braut Håland som feirer med lagkamerater i Molde.

Han rakk å spille 27 kamper for Salzburg i 2019. Han skåret også 29 mål på de kampene. Flere av de ble skåret i en europeisk i Europa. Mange av de beste lagene i Europa la merke til Haaland. Det førte ham til Dortmund. Nå har han 33 mål på 31 kamper for laget. Og han er fortsatt bare 20 år.

Han har 34 mål på 53 kamper for ulike junior-landslag i Norge. Han har også sju mål på seks kamper for A-landslaget. I mai 2019 spilte han for Norge i verdens-mesterskapet for spillere under 20 år. Da skåret han ni mål på én kamp. Det er rekord i det mesterskapet. Norge vant 12-0 mot Honduras.

Det var en så stor sensasjon at noen mente at motstanderne til Norge hadde blitt betalt for å spille dårlig med vilje. Det internasjonale fotballforbundet ville undersøke saken. Men de fant ingen bevis på at det var juks.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av Erling Braut Haaland som skårer for Norge mot Honduras. Det er det sjuende målet til Norge.

På veien har Haaland satt nye rekorder. Den ene etter den andre. Han ble i januar den dyreste fotballspilleren fra Norge noensinne. Ifølge den tyske avisa Kicker betalte Dortmund 20 millioner euro for at han skal spille for dem. Det kan bli så mye som totalt 100 millioner hvis Haaland gjør en god jobb for laget.

Haaland har så langt gjort sakene sine bra. Han er den første spilleren som har skåret seks mål på sine første tre kamper i turneringen Champions League. Han er også den første spilleren som har skåret fem mål på sine første to kamper i Bundesliga. Det er den beste ligaen i Tyskland.

Den siste rekorden er fra onsdag. Ingen andre har skåret 15 mål i Champions League på færre kamper. Haaland trengte bare 12 kamper. Den forrige rekorden var å bruke 19 kamper på 15 mål. Neste rekord er på 20 mål. Haaland har 16 på 12 kamper. Harry Kane har rekorden, og han brukte 24 kamper på sine 20 første mål.

Haaland liker å spille i de store turneringene. Og når han gjør det så bra, øker også verdien hans. Nettstedet Transfermarkt mener Haaland er verdens 10. mest verdifulle spiller torsdag. De mener han er verdt minst 100 millioner euro, eller drøye én milliard norske kroner. Det er mer enn det dobbelte av hva de mente han var verdt da Dortmund hentet ham i januar.

Siste utgave

På forsiden nå