Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Hadde høye verdier

To norske skiløpere sto på en liste over mistenkte for doping. Årsaken var at de hadde høye verdier av hemoglobin i blodet og at nivået endret seg.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) hadde en liste for ni år siden. Der sto skiløpere som ble mistenkt for doping. Skiløpere hadde tatt blodprøver. Nivået av stoffet hemoglobin ble målt.

De norske skiløperne Anders Aukland og Tore Ruud Hofstad hadde høye verdier av dette. Og nivået gikk opp og ned. Noen mener at dette kan være et tegn på doping. Lista kommer fram i en dokumentar på svensk TV.

Aukland sier han er uskyldig.

– Slik saken blir vist fram, oppfattes det personlig som veldig ubehagelig. Det å bli koblet til juks er den verste opplevelsen du kan ha, sier Aukland til avisa VG.

LES OGSÅ: – Mer doping i norsk idrett enn folk tror

Lista til FIS er over 5.000 blodprøver av norske og internasjonale skiløpere på 2000-tallet. Aukland ble testet 22 ganger, både i og utenfor konkurranse.

Aukland målte i gjennomsnitt 15,8 i hemoglobin. Den høyeste målingen var 17, og den laveste 14,6. Nordmannen har aldri blitt nektet å starte i et renn.

LES MER HER: Raser mot dopingprogram

Tore Ruud Hofstad ble derimot nektet å starte i et renn i 2004. Han hadde over grensen på 17 i hemoglobin. Men han søkte om ikke å følge regelen fordi han mente han var født med høye verdier. Hofstad fikk papirer på at dette. Han visste ikke at han var på en liste over mistenkte løpere.

– Det er nytt for meg, men jeg kan forstå det siden jeg fikk en startnekt i 2004. Jeg følte meg aldri «under overvåking» og fikk jo også senere et bevis på at jeg var født med høye verdier, sier Hofstad til VG.

Espen Graff er kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund.

– Vi viser til at ingen norske har testet positivt, og det er vi naturligvis glade for. Skiforbundet så på dette som en liste over noe som skulle sjekkes videre, og det er bra at en slik liste også fjernet eventuell mistanke mot uskyldige løpere, sier han.

Dokumentaren vises på SVT1 onsdag kveld.