Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Håper det blir et show

Magnus Carlsen skal vise at han er verdens beste i sjakk. VM starter fredag.

Fredag starter verdens-mesterskapet (VM) i sjakk. Det er i New York i USA. Norske Magnus Carlsen er verdens beste sjakkspiller. Det har han vært i tre år. Nå må han forsvare seg mot russiske Sergej Karjakin. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

De skal finne ut om Carlsen fortsatt er verdens beste. Eller om Karjakin kan vinne over ham. Det blir et spesielt VM. Mer spesielt enn de to forrige, ifølge Henrik Carlsen. Han er faren til Magnus.

– Det er annerledes i år. Han spiller mot en ny motstander. I tillegg er det en ung motstander, sier han til NTB.

Tidligere har Carlsens motspillere vært mye eldre. Karjakin og Carlsen er like gamle. Mange russere er gode i sjakk. Sporten er veldig populær i Russland. Derfor blir denne kampen mer spennende, ifølge faren.

VM varer til 20. november. Carlsen og Karjakin skal spille 12 partier.

Mange nordmenn skal følge VM på TV. Det er spesielt for Norge. I andre land vises det bare på internett. Der kan folk se hvilke trekk spillerne gjør.

– Jeg håper dere får et skikkelig show. Hvis ikke, blir jeg trist, sa Carlsen.

Han og Karjakin snakket med journalistene torsdag.

– Hvem er verdens beste spiller? spurte det russiske nyhetsbyrået TASS.

– Det blir avgjort de neste ukene. Men akkurat nå er jeg den beste, svarte Carlsen.

Han prøver å finne roen før VM starter. Han vil bare tenke på sjakk, ingenting annet. Før VM har han vært på ferie i Karibia. Han har også slappet av utenfor New York. Det er viktig med ro, ifølge faren. Men også med fokus og konsentrasjon.

– Like før VM starter må han være både rolig og fokusert. Han er god til det. Slik gjør han sitt aller beste, sier pappa Carlsen.

De skal reise ut av New York når han har pause, ifølge avisa VG.

– New York har mange folk, mange lyder og mye lys. Vi har funnet et annerledes sted. Der kan han være når han har fri, sier Espen Agdestein til avisa. Han er Carlsens manager.

Atle Grønn er ekspert på sjakk. Han tror det blir en spennende kamp. Carlsen er spesielt god til å kjenne igjen mønstre.

– Som barn tenkte han på sjakk hele tiden. Han satt med brødskiva i én hånd, og en bok om sjakk i den andre. Slik lagret han mange mønstre i hjernen, sier Grønn til Klar Tale.

Hvis en spiller flytter en brikke, vet Magnus på ett sekund hva planen er. Dette kalles intuisjon, forteller Grønn.

Magnus Carlsen vant VM for første gang i 2013. Det var i India. Og han vant forrige VM. Det var i 2014 i Russland. I 2015 var det VM i hurtig-sjakk. Carlsen vant det også. Mange tror Carlsen vil vinne også i år.