Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Heier på Bjørgen og Johaug

Søndag kan folk heie på OL-heltene på hjemmebane. Skiløper Marit Bjørgen satser alt på å vinne over Therese Johaug i Holmenkollen.

Skiløperne Marit Bjørgen og Therese Johaug har hatt en flott sesong. Søndag får nordmenn sjansen til å heie på de to på hjemmebane. Da går tremila i Holmenkollen i Oslo. Den starter klokka 12. Rennet er en del av verdenscupen i langrenn.

Skiløper Marit Bjørgen fikk flere medaljer i De olympiske leker (OL). Men hun har også satset mye på verdenscupen i langrenn. Bjørgen måtte bryte konkurransen Tour de Ski i januar. Den er en del av verdenscupen. Bjørgen mistet mange poeng fordi hun brøt.

Derfor ga hun egentlig opp seieren sammenlagt. Men nå tror skiløperen at hun kan klare det likevel.

Therese Johaug vant Tour de Ski. Hun leder sammenlagt i verdenscupen. Johaug har 71 poeng mer enn Bjørgen.

Til sammen er det 460 poeng å kjempe om i de to siste helgene i verdencupen. I Holmenkollen søndag er det lagt inn 60 bonuspoeng. De kan skiløperne vinne over fire spurter under tremila.

Bjørgen har vært i flott form den siste tiden. Derfor tror eksperter at hun kan klare å vinne sammenlagt. Onsdag ble Bjørgen nummer to på sprinten. Johaug ble nummer 20.

– Jeg har tatt mye innpå den siste tiden, men det er vanskelig å si om det er nok. Det får vi først svaret på i Falun, sier Bjørgen til nyhetsbyrået NTB. Rennene i Falun i Sverige er neste helg. Da avsluttes verdenscupen.

– Jeg må holde meg foran Therese i hvert eneste løp, og så får vi telle opp til slutt. Jeg får gå knallhardt på tremila, sa Bjørgen.

LES OGSÅ: Sprintet inn til gull

Skiløperen får vise seg fram foran de kongelige søndag. Både kong Harald, dronning Sonja og Nederlands tidligere dronning Beatrix skal se på. De får selskap av kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Astrid, fru Ferner.

Tremila søndag går i klassisk stil.

– Jeg må finne ut hvordan jeg skal legge opp det løpet. Jeg får klistre meg på bakskiene til Therese, sa Bjørgen.

LES OGSÅ: Klare for ny duell

Johaug vant Tour de Ski. Men ellers har Bjørgen vunnet over Johaug i hvert eneste renn i verdenscupen. Unntaket var jaktstarten i finske Kuusamo før jul.

Johaug var fornøyd etter sprinten i Drammen onsdag.

– Jeg er kjempefornøyd. I sprint har jeg tatt et steg i år. For meg var det en bonus at jeg tok meg videre fra den første delen. Jeg var usikker på forhånd og får ta med meg 20. plassen som positivt. Alle poeng teller for meg nå, sa Johaug.

LES OGSÅ: Flest tror på Marit

Egil Kristiansen er trener for landslaget på ski. Han vil naturlig nok ikke si noe om hvem han tror vinner sammenlagt.

– Therese har gode distanser igjen, men Marit har vist sterk form. Dette kan bli jevnt helt inn, sier Kristiansen til NTB.

Skiløperne Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg vil heller ikke heie på én av dem.

– Therese har gode distanser igjen, men Marit er god på alt. Det blir i hvert fall norsk seier, sier Østberg.

– Jeg håper at det ikke blir avgjort før den siste dagen i Falun. Jeg holder med begge to, jeg, sier Falla.