Sport

Heier på funksjonshemmede

Du trenger ikke at armer og bein fungerer perfekt for å bli stjerne i idrett.

Hvite baller suser gjennom lufta. Aida Dahlen og Pablo Jacobsen reagerer lynraskt på hver sin side av nettingen.

– Puh, sier Jacobsen og tørker svetten fra pannen. Dahlen er en tøff motstander i bordtennis. Hun er best i Europa og har vært med i Paralympics. Jacobsen ble norgesmester i fjor. Han har også vunnet internasjonale konkurranser.

Begge er funksjonshemmet. De spiller bordtennis på landslaget. Nå vil idretten i Norge ha flere som dem. Paraidrett skal løftes til topps.

– Det er på tide, sier Dahlen til Klar Tale. Hun og Jacobsen ønsker seg konkurrenter. De spiller ofte mot de samme igjen og igjen.

Stiftelsen VI tar saken. Prinsesse Märtha Louise er med i styret. Det er også skistjerner som Marit Bjørgen, Therese Johaug og Aksel Lund Svindal. Mektige folk fra næringslivet hjelper til.

VI satser på flere ting. De vil skape nye funksjonshemmede rollemodeller på høyt nivå. De vil at flere funksjonshemmede skal drive med idrett i hele Norge. Stiftelsen skal jobbe for at de får de samme mulighetene som andre.

605.000 unge og voksne personer i Norge er funksjonshemmet. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Bare en liten del av disse har meldt seg på aktiviteter i idrett. Kanskje så få som 8.000. Undersøkelser viser at funksjonshemmede har det dårligere enn andre. Vi tror at idretten kan hjelpe dem, sier Knut Nystad til Klar Tale. Han er leder i VI.

Noen blir født funksjons-hemmet. Andre blir det i løpet av livet, kanskje etter en ulykke.

– Det kan skje hvem som helst av oss. Hadde ikke vi ønsket oss de samme mulighetene som andre? spør Nystad.

VI har samlet kjente personer i idrett. Både Ole Gunnar Solskjær og Sarah L. Rung skal snakke fram det stiftelsen jobber for. VI har også bedrifter som hjelper til med penger. De skal brukes på aktiviteter for funksjonshemmede.

VI vil ha enda flere bedrifter med, ifølge Nystad. Stiftelsen kan også hjelpe til med kunnskap og eksperter.

– Idrett kan gi folk følelsen av å mestre noe. Det kan igjen gjøre at flere mestrer skole og jobb. Det er bra for hele samfunnet, sier Nystad.

Dahlen og Jacobsen trener på bordtennis hver dag. De merker raskt at kondisen svikter om de ikke trener. Spillet er som oftest gøy, selv om all treningen er slitsom.

– Bordtennis er vanskeligere enn folk tror. Du må være i form og reagere raskt, sier de.

Både Dahlen og Jacobsen har dysmeli. Det er en tilstand der armer og bein ikke er utviklet som vanlig. Folk med dysmeli kan mangle kroppsdeler eller deler av disse.

– Vi er født med dysmeli. Vi gjør det beste ut av det vi har, sier Dahlen.

Foto: Karin Flølo / Klar Tale

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå