Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Historiske cupfinaler

Kongsvinger jubler etter at de nådde sin første cupfinale. De er ikke det første laget som har overrasket.

Lagene Kongsvinger og Rosenborg møtes i cupfinalen 2016. Ingen ble overrasket over at Rosenborg fra Trondheim kom til finalen. De har spilt i toppen av norsk fotball i mange år. I 2015 vant de både cupfinalen og eliteserien. I 2016 håper de å klare det samme for andre år på rad. Da blir de i så fall det første laget som klarer det.

Men så gode er ikke Kongsvinger fra Hedmark. De har ikke vært regnet som et topplag siden 1999. Laget spiller i 1. divisjon. Rosenborg er i eliteserien. I cup-turneringen deltar lag fra flere divisjoner. Det er som regel et lag fra eliteserien som vinner.

Kongsvinger har aldri vært i cupfinalen før. Derfor var de ekstra glade da de kom til finalen.

– Det er en drøm! Nå skal vi spille cupfinale for første gang i historien, sa treneren Luis Pimenta til kanalen NRK.

Kongsvinger er ikke det første laget som har overrasket i cupen. For fire år siden vant Hødd finalen. Laget fra Møre og Romsdal spilte også i 1. divisjon. Derfor trodde alle at de ville tape for Tromsø fra eliteserien. Men Hødd vant.

– Tidenes cup-sensasjon, sa NRKs kommentator Arne Scheie.

Da var det 15 år siden sist at vinneren var fra 1. divisjon. I 1994 var det Molde og Lyn som møttes i finalen. De kom begge fra 1. divisjon. Til slutt var det Molde som vant.

Men i 1976 skjedde det noe enda mer utrolig. Da sjokkerte laget Sogndal fra Sogn og Fjordane. De spilte seg til cupfinalen helt fra 2. divisjon. Det hadde aldri skjedd før. Og det har ikke skjedd igjen. Men Sogndal vant ikke finalen. Brann fra Bergen ble vinneren dette året.

– Sogndal tapte kampen, men vant fotballhjertene, skrev avisene etterpå, ifølge klubben selv.

Året før var finalen også spesiell. Også i 1975 var finalen mellom to lag fra 1. divisjon. Da møttes lagene Bodø/Glimt fra Nordland og Vard fra Rogaland. Dette var første gang et lag fra Nord-Norge kom til finalen. Bodø/Glimt ble dermed den første cupmesteren fra Nord-Norge da de vant kampen.

 

Kilder: Store Norske Leksikon, Wikipedia, NRK.no, og Sogndalfotball