Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hjelper blinde å løpe stafetten

30.000 personer skal løpe Holmenkoll-stafetten. For første gang får blinde og funksjonshemmede sin egen klasse.

Startskuddet for Holmenkoll-stafetten går lørdag. Det er verdens største stafett. Og det største idretts-arrangementet i Norge. I år er det en egen klasse for funksjons-hemmede. Det er første gang. Blinde med ledsagere kan også bli med.

Kjetil André Aamodt er tidligere alpinist. Han gleder seg til å være ledsager.
– Dette er en god sak. Det er nærmere tjue år siden sist jeg løp stafetten selv. Mange svaksynte er i god form. Det blir spennende å se om jeg klarer å holde følge, sier Aamodt til Klar Tale.

Flere tidligere toppidretts-utøvere skal være med som ledsagere. Blant dem er Lasse Kjus, Dag Otto Lauritzen, Anette Bøe, Eirik Kvalfoss, Trine Hattestad, Odd-Bjørn Hjelmeset og Erik Mykland. De har vunnet over 80 medaljer i De olympiske leker (OL) og ulike verdens-mesterskap (VM).

Omtrent 30.00 mennesker skal løpe. De er fordelt på omtrent 1.800 lag. 370 meter er den korteste stafett-etappen. Den lengste etappen er på 2,4 kilometer.

Det finnes også en egen klasse for dem som er i veldig god form. De løper 18 kilometer alene.
– Mellom 30 og 40 personer løper alene i stafetten. De sterkeste av dem løper raskere enn de beste stafett-lagene, sier Svein Lilleberg. Han er daglig leder for stafetten.

Holmenkoll-stafetten arrangeres 8. mai i Oslo. Alle kan være med.