Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Hun tror på gull i Rio

Birgit Skarstein føler seg veldig klar for Paralympics i Rio. Roeren tror hun kan ta gull.

Onsdag starter De paralympiske sommerleker. Det skjer i Rio de Janeiro i Brasil. 25 norske utøvere skal være med i 10 idretter. Totalt kan de få 39 medaljer. Roeren Birgit Skarstein er en av favorittene. Fredag skal hun ro sitt første kvalifiserings-heat.

Skarstein stiller høye krav til seg selv.

– Jeg kan ta medalje. Har jeg en bra dag, kan jeg ta gull. Jeg har veldig høye forventninger til meg selv. Det handler om prestasjon, ikke plassering. Jeg gjør mitt beste hver dag, sier Skarstein til nyhetsbyrået NTB.

Skarstein kjenner konkurrentene sine godt. Til nå i år har de byttet på å stå øverst på pallen. Den eneste hun ikke har møtt, er en kinesisk nykommer.

Under verdens-mesterskapet (VM) i Frankrike i fjor tok Skarstein bronse. Selv om hun hadde to brudd på ribbeina.

Likevel har hun hatt flere ro-økter og full rotrening gjennom vinteren.

– Roing er en tøff idrett. I vinter har jeg trent mer jevnt med robelastning og mye grunnstyrke. Slik at kroppen skal være sterk nok til å tåle belastningen, sier Skarstein.

I vinter trente hun 18 til 30 timer i uka. Nå trener hun «bare» mellom 2,5 og 3,5 timer om dagen. Men hun føler seg sterkere.

Det er bare fire år siden Skarstein begynte med roing. Under Paralympics i London for fire år siden satt hun på tribunen.

– Da forstod jeg hvor utrolig krevende det er å være para-roer. Paralympics er en godt bevart hemmelighet. Slik var det var for meg også, sier hun.

Selv sier hun at det var roinga som valgte henne. Evnen til å tåle å ha det vondt er en av hennes største styrker, mener hun.

– Det var en kombinasjon av at jeg elsket å være å på vannet og at det var så tøft. Roing er en fysisk, mental og teknisk utfordring. Og jeg trives så godt i miljøet. Alle stilte skyhøye krav. De forventet mye fra starten. Jeg har lært utrolig mye på fire år. I idretten og som menneske, sier Skarstein.

I august tok lagkameratene Olav Tufte, Kjetil Borch, Kristoffer Brun og Are Strandli to bronsemedaljer. Hun har god kontakt med dem. De deler erfaringer.

Skarstein dro til Brasil for flere dager siden.

– Det er veldig inspirerende å være her. Det er en stor opplevelse å få være en del av dette, sier hun.

Hun gleder seg til å komme i gang.

– Det er en veldig mektig arena. På startstreken har du Kristusstatuen bak deg. Det er mye trafikk, barn, båter, helikoptre, mye lyd og mye varme, sier Skarstein.