Sport

Hvem blir best i cupen?

Små og store fotballklubber møtes. I dag (onsdag) starter NM i fotball.

Fotball-laget Rosenborg (RBK) møter laget Trygg/Lade. RBK spiller i eliteserien, Trygg/Lade i 4. divisjon. Det er blant de første kampene i norges-mesterskapet (NM) i fotball, også kalt cupen.

Rosenborg (RBK) har vunnet NM 11 ganger. Men selv dette laget har gjort feil mot lag i lavere divisjoner. I 1976 tapte RBK mot laget Røros. De spilte på nivå 3.

Onsdag og torsdag spilles 1. runde i cupen (NM). Det er mange historier om store klubber som har røket ut. Og det mot langt mindre klubber, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Branns tap mot Førde er kanskje den største sensasjonen. Men Strømsgodset var mestere da de tapte mot Jevnaker. Det var i 1974, sier Arne Scheie til NTB. Han er ekspert og kommenterte for NRK til han ble pensjonist.

I 2016 gjaldt det for laget Brann. Laget røk ut allerede i 1. runde. De tapte for laget Førde i 2. divisjon. Lagene spilte først uavgjort 0-0. Så vant Førde på straffe-konkurranse. Nesten 3.000 tilskuere trodde knapt det de så.

I 2012 falt klubbene Sogndal og Sandnes Ulf ut av NM. Begge var lag i eliteserien. Sogndal tapte mot Førde. Laget Staal Jørpeland var i 3. divisjon. De gjorde at Sandnes Ulf ikke fikk fortsette i NM.

Jevnaker sto for en av fotball-NMs aller største overraskelser. I 1974 sendte de ut laget Strømsgodset. Strømsgodset vant NM året før. Aage Thoresen skåret målet som sjokkerte tilskuerne i Drammen. Godset var aller best i kampen. Likevel sørget Thoresen for seier.

Scheie har kommentert 21 finaler i cupen. Han husker også da laget Molde tapte 1-3- Det var i kamp mot laget KIL/Hemne. KIL/Hemne var fra 3. divisjon.

De ulike fotball-lagene i Norge har hatt perioder med trøbbel. På 1980-tallet slet Strømsgodset i 2. divisjon. Laget spilte mot Geilo fra 4. divisjon. Geilo vant på straffer.

Molde glemmer nok heller ikke tapene mot laget Clausenengen eller Rollon. Av Oslo-lagene er det ikke bare Lyn som har fått trøbbel. Bækkelaget fra 4. divisjon slo ut Skeid. Det skjedde etter ekstraomganger i 1972. Vålerenga tapte mot Ready i 1970.

I Fredrikstad har de heller ikke sluppet unna. I 1975 tapte laget mot Navestad i 14. divisjon.

Dette er kampene i NM for lagene i eliteserien:

Onsdag: Eik Tønsberg – Sandefjord,

Kløfta – Lillestrøm,

Kvik – Ranheim,

Sandviken – Brann,

Skarphedin – Odd,

Skjervøy – Tromsø,

Skjold – Haugesund,

Sunndal – Kristiansund,

Træff – Molde,

Ullern – Stabæk,

Vestfossen – Strømsgodset,

Vigør – Start,

Østsiden – Sarpsborg 08,

Årvoll – Vålerenga.

Torsdag: Melbo – Bodø/Glimt, Trygg/Lade – Rosenborg.

Slik spilles NM:

1. runde: 18. og 19. april

2. runde: 1. mai

3. runde: 9. mai

4. runde: 30. mai (lag i E-cup) og 13. juni

Kvartfinalene: 27.-28. juni

Semifinalene: 26.-27. september

Cupfinalen: 2. desember

Siste utgave

På forsiden nå