Sport

Hvem går først opp «monsterbakken»?

I fjor fosset Therese Johaug opp «monsterbakken» i Val di Fiemme i Italia. Den som er først opp bakken i år, kan vinne Tour de Ski.

Therese Johaug fosset opp den såkalte «monsterbakken» i Val di Fiemme i Italia. Hun brukte kortest tid av alle opp bakken. Det ga henne andreplassen i konkurransen Tour de Ski i fjor vinter.

Marit Bjørgen og Petter Northug har vært de to store norske håpene i år. Det er til å vinne konkurransen sammenlagt. Men Northug tapte tid til sveitiske Dario Cologna forrige lørdag og torsdag. Dermed er det bare Bjørgen som har mulighet til å sikre Norges første seier i Touren. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Northug klarte ikke å slå Cologna

Hvem som vinner, blir avgjort i «monsterbakken» søndag. Det er en spesielt lang og bratt bakke. Bakken er egentlig en slalåmbakke. Utøverne i Tour de Ski må løpe opp bakken på langrennsski.

Ekspertene er uenige om Bjørgen trenger et forsprang eller ikke opp bakken.

Bjørgen selv ønsker ikke å spekulere for mye.

– Jeg er kandidat til å vinne. Det samme er Kowalczyk. Jeg gleder meg. Jeg tror at jeg kan være sterkere enn henne opp bakken. Det blir tett mellom oss opp der, sa Bjørgen.

Bjørgen prøvde å gå fra Kowalczyk på torsdagens siste runde. Det gikk ikke.

– Men jeg tror nok at hun brukte noen krefter i spurten hun også. Da var hun svak, smilte Bjørgen.

LES MER HER: Bjørgen jublet for ny seier

Fredag var det hviledag i Tour de Ski. Løperne kjørte fra Dobbiaco til Val di Fiemme torsdag kveld.

Flere skiløpere sier at de gruer seg til å gå opp den vanskelige bakken. Men det gjør ikke norske Therese Johaug.

– Jeg gleder meg jo til «monsterbakken» da, så lenge jeg er med der framme. Jeg gruer meg ikke til noen ting. Det sa hun til nettavisa dagbladet.no i november.

Men Johaug måtte gi opp kampen om å vinne Tour de Ski sammenlagt i år. Det var etter torsdagens jaktstart. Da ble hun hengende etter både Marit Bjørgen og polske Justyna Kowalczyk.

– Jeg skal tyne ut de siste kreftene jeg har til å sikre tredjeplassen. Jeg er litt skuffet over at jeg kom så langt bak, siden jeg har hengt med helt hit. Nå har jeg gjort det vanskelig for meg selv, mente hun.

Men etter torsdagen var det god avstand fra Johaug ned til fjerdeplassen. Det er sammenlagt så langt i konkurransen.

– Det er vanskelig å holde jevn fart når du går helt for deg selv, sa Johaug.

Johaug var raskest opp den siste bakken sist sesong. Ingen bør bli overrasket om hun blir det i år også.

Siste utgave

På forsiden nå