Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Idrettsutøvere har ansvaret selv

Idrettsutøvere må selv passe på at de ikke bruker forbudte stoffer. Det sier en av dommerne som dømmer i saken om Therese Johaug tirsdag.

Dette er saken:

• Langrennsløperen Therese Johaug brukte en krem. I kremen var det et doping-middel, et stoff som er forbudt for idrettsutøvere.

• Johaug sier hun ikke visste at kremen var ulovlig. Legen for landslaget sa den var trygg.

• Legen sier det var hans skyld. Han har sluttet.

• Den norske domstolen for doping sa at Johaug ikke dopet seg med vilje. Likevel ble hun utestengt. Hun fikk ikke lov til å konkurrere på 13 måneder.

• Verdens skiforbund syntes det ikke var strengt nok. Nå skal dommerne i den internasjonale domstolen for doping dømme. Saken starter tirsdag.

Therese Johaug håper dommerne skal gi henne mindre straff. I beste fall kan de si at hun ikke er skyldig i det hele tatt. De kan også gi henne mer straff enn de norske dommerne. Spørsmålet er om Johaug skulle ha sjekket kremen selv.

Før helgen sa to av dommerne at idrettsutøvere selv må undersøke alle medisiner.

– Idrettsutøvere må sjekke alt selv. Det er ikke nok å spørre legen. Det skrev den finske dommeren Olli Raustevil til nyhetsbyrået TT.

Den svenske dommeren Lars Nilsson er enig.

– Hvis ikke kan utøvere dope seg fritt. Hvis de blir tatt kan de betale en lege for å ta skylden. I hestesport har det skjedd. Hvis det blir sånn i langrenn kan vi gi opp hele sporten, sier han til TT.

Ingen av dem vil si noe om akkurat Johaug-saken. De snakker om alle slike saker. Nilsson sier likevel at det Johaug har gjort egentlig gir to års straff.

Neste vinter er det Olympiske leker i Pyeongchang i Sør-Korea. Therese Johaug håper hun er ferdig med straffen før det. Hvis hun får 15 måneder eller mindre kan hun det. Det sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Svaret kommer om noen uker.