Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Jubler etter historisk gull i VM

Norge har aldri klart dette før. Men torsdag ble Sverre Lunde Pedersen historisk vinner av gull på 5000 meter i VM i skøyter.

Folk rundt ham gråt av glede. Sverre Lunde Pedersen ble rørt selv. Han gikk inn til gull i verdens-mesterskapet (VM) på skøyter i enkeltdistanser. Det var torsdag i Inzell i Tyskland. Han hadde aller beste tid på 5000 meter.

26-åringen kom i mål på 6.07,16. Med det satte han også rekord i Europa.

– Det føles helt fantastisk. Det er vanskelig å sette ord på det. Jeg er verdensmester. Det er veldig, veldig deilig, sa Pedersen til nyhetsbyrået NTB.

Han er den første norske verdensmesteren på 5000 meter. Pedersen var overlegen. Sølvvinner Patrick Roest kom i mål 4,52 sekunder etter.

– Det er veldig stort. Norge har en stor skøytehistorie. Det er veldig spesielt å være del av det. Det er noe jeg har jobbet hardt for i mange år, sa Pedersen.

Han åpnet svakere enn Sven Kramer fra Nederland, men gikk bedre og bedre. I andre halvdel av løpet bare økte og økte Pedersen ledelsen.

– Det var helt ekstremt. Det er det råeste løpet jeg har gått noensinne, sa Pedersen selv.

Roest var favoritten til å vinne gull. Men han fikk det tungt på slutten. Dermed endte han med sølv. Kramer tok bronsen.

Norge har ikke vunnet gull på distanseløp i skøyter siden 2011. Da var det Håvard Bøkko som vant 1500 meter. Torsdag endte Håvard Bøkko på 16.-plass torsdag.

– Det er lenge siden noen har gått et så bra løp. Det er så sykt, og så fortjent. Det er nesten som å vinne selv, sa Bøkko til kanalen NRK om Pedersens gull.

I fjor falt Pedersen fra gull på 10.000 meter i VM. Den vant isteden Roest. Gullet torsdag var dermed revansj.