Kan bli perfekt VM

Nederland spilte overbevisende i semifinalen. Nå er de 90 minutter fra sitt første VM-gull.

«Oranje» kalles det nederlandske landslaget i fotball. Årsaken er at draktene deres er oransje. Tirsdag spilte de semifinale mot Uruguay. Det skjedde i verdens-mesterskapet (VM) i fotball.

Nederland vant kampen 3-2. Det var nederlendernes 14. kamp i VM. Og den 14. seieren. Søndag kan laget skrive fotballhistorie. Da møter de Spania eller Tyskland i finalen. Hvem de skal spille mot avgjøres i den andre kvartfinalen. Den spilles mellom Spania og Tyskland onsdag. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

NYHETSGRAFIKK: Lagene. Spillerne. Mulighetene.
Vi gir deg alt du må vite om VM. SE MER HER

Bert van Marwijk er landslagssjef for Nederland. Han er stolt av spillerne sine.
– Dette er veldig spesielt. Som et lite land kan vi være veldig stolte, sier van Marwijk.

Spillerne Wesley Sneijder og Arjen Robben avgjorde med hver sin skåring. Det skjedde i siste halvdel av annen omgang. Da så Uruguay ut til å gjøre det best.

2-1-målet kom etter 70 minutter. Sneijder skjøt. Skuddet endret retning på en motspiller. Da prøvde Robin van Persie å styre ballen. Han forstyrret Uruguays målvakt Fernando Muslera. Da trillet ballen inn i det ene hjørnet av målet. Da kunne Sneijder juble for sitt femte mål i VM.

Tre minutter senere skåret Robben vinnermålet. Dirk Kuyts skjøt ballen fra siden mot mål-området. Da nikket Robben ballen inn.

Nederlenderne kastet seg oppå hverandre. De lå i en haug ved sidelinjen. De jublet. De hadde sikret at de kommer til VM-finalen. Det er første gang siden 1978 at det skjer.

Maximiliano Pereira skapte ny spenning i kampen. Han skåret for Uruguay etter frispark på overtid. Men Nederland klarte seg.
– Vi burde skåret et fjerde mål først. Da hadde vi sluppet den spenningen, sier van Marwijk.

Nederland slet med å få i gang spillet i kampen. Likevel skapte laget flest sjanser helt til Uruguays utligning. Men Nederland trivdes dårlig med presset fra Uruguay. Det var noen ganger veldig aggressivt. Resultatet var at Nederland ofte mistet ballen.

Nederland kan bli det første landslaget som vinner et VM og selv ikke har arrangert et VM. Det skriver nettavisa NRK.no.