Sport

Kjemper i rullestol

Femten mennesker i Norge spiller rullestol-rugby. De vil bli flere.

– Det smeller litt. Det er raskt og morsomt å spille rullestol-rugby, sier Mikkel Gaarder til Klar Tale.
Han spiller for «Born To Run» (Født til å løpe). Det er Norges eneste klubb i rullestol-rugby.

Rugby er en lag-idrett fra England. For å komme fram på banen, må spillerne løpe med ballen. De kan også sparke den fremover. Du får mål ved å legge ballen ned i motstanderens målområde. Rullestol-rugby er ukjent for mange. Spillerne bruker en volleyball. Spillerne på Born To Run trener bare mot hverandre.
– Idretten har blitt mer seriøs. Det er også publikums favorittgren i Paralympics, sier han.

I juni arrangerer Born To Run en samling for folk som spiller rullestol-rugby. Noen av dem som er med, skal prøve sporten for første gang. Du må sitte i rullestol for å få spille rullestol-rugby.
– Det kommer folk fra hele Norge. Vi håper dette skal få flere til å begynne med sporten. Vi håper det blir startet flere lag rundt i landet, sier Gaarder.

Samlingen er i Rykkinhallen i Bærum. Det skjer 12. juni og 13. juni.

Gaarder ble selv skadd i en flyulykke i 1990. Han ble lam fra brystet og ned. Nå jobber Gaarder på spesialsykehuset Sunnaas. De behandler og trener opp folk som har vært utsatt for en ulykke. Gaarder trener rullestol-rygby én gang i uka.

I starten het sporten «murderball» (morderball). Da krasjet spillerne i hverandre. Det var om å gjøre å ikke falle ut av rullestolene.
– Da var det lov å krasje så mye du ville. Reglene har forandret seg ganske mye siden da, sier han.

Rullestol-rugby er en stor idrett i Sverige og Danmark. Born To Run deltar i en internasjonal turnering i Köln i Tyskland. Laget har vært med tre ganger, forteller Gaarder.
– Lagene fra Sverige og Danmark er veldig gode. Polen er også flinke, sier han.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå