Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Klart for 1000 kilometer hundeløp

Lørdag smeller startskuddet for årets Finnmarksløp. Europas lengste hundeløp er blitt en stor folkefest.

Finnmarksløpet fenger nå tusenvis av mennesker. Sledehundeløpet er Europas lengste med hunder. Mange engasjerer seg i konkurransen, som varer en uke. De er både publikummere og frivillige som hjelper til. I fjor var hundekjørere fra 15 forskjellige land med i den harde konkurransen, ifølge Finnmarksløpet.

Starten er lørdag. Men før konkurransen er det alltid et showløp. Det passerer Alta sentrum. Carina Olset skal være programleder for løpet på kanalen NRK. Hun fikk være først ut i showløpet. Hun fikk sitte på i sleden til Arne Karlstrøm fra Langfjordbotn, skriver Altaposten.

– Det er første gang jeg kjører hund og dette var helt fantastisk. Og når jeg enda fikk lov å sitte på med Arne. Så blir turen både trygg og morsom, sa Olset til avisa.

Det er tre klasser i Finnmarksløpet. Junior-klassen må gjennom en lengde på 200 kilometer. Da er det seks hunder i hvert hundespann. Deltakerne starter i Alta. Så kjører de over Finnmarksvidda og tilbake igjen til Alta. Den neste klassen kjører 520 kilometer. Da er åtte hunder med foran sledene. De starter i Alta, tar en rundtur i Vest-Finnmark før de kommer tilbake til Alta. Turen tar mellom 55 og 60 timer. Disse deltakerne vil komme i mål mandag kveld.

Den tøffeste klassen kjører 1070 kilometer. Hundesledene kan ha 14 hunder. Ruten er fra Alta i Vest-Finnmark til Kirkenes i Øst-Finnmark. Så skal de tilbake til Alta. De første deltakerne i denne gruppa er ventet i mål fredag. Dette kommer an på været i området.

Det første Finnmarksløpet var i 1981.