Sport

Klart for ritt i gjørma

Hadde du tenkt å sykle rittet Birken? Da bør du ta på deg regntøy.

Alle har sett det før. Folk på sykkel som er fulle av gjørme fra topp til tå. Lørdag skjer det igjen. Da starter sykkel-løpet Birkebeiner-rittet. Det går fra Rena i Hedmark til Lillehammer i Oppland. Løpet er 94,6 kilometer langt.

I 2009 ble hver femte person som syklet løpet, syk. Årsaken var at det bare regnet. I fjor skjedde det samme. Været var så dårlig at flere tusen mennesker måtte avbryte løpet. Mange møtte aldri opp til start. Og nå har værgudene dårlige nyheter til de 22.000 mennesker har meldt seg på til årets Birkebeiner. Lørdag skal det regne 15 millimeter på Lillehammer.

– Jeg begynner å føle at vi er veldig uheldige. Vi følger med på værmeldingene hele tiden. Vi håper på fint vær, det kan hende at regnværet stopper i Danmark, sier Tone Lien til nettavisa Aftenposten.no. Lien er daglig leder for Birkebeiner-rittet.

På grunn av dårlig vær, har det skjedd to ras i løypa. Det skjedde i forrige uka. Norges Geotekniske Insitutt (NGI) har undersøkt området. De sjekket om det kan skje flere ras.

Siden i fjor, har arrangørene av rittet brukt 1,3 millioner kroner på å gjøre løpet bedre. De har bygd større parkeringsplass og gjort veiene bedre flere steder.

I år er det også nye regler for hva de som deltar, må ha med seg. Hver person må en sekk på ryggen som veier minst 3,5 kilo. Oppi sekken må det være tørt tøy, ull, regnklær, votter og lue. Deltakerne må også ta med drikke, mat og forskjellige verktøy for å reparere sykkelen hvis den blir skadet på turen. Det skriver arrangørene av rittet på sine nettsider.

Alle som sykler den lange turen, må også bruke hjelm.

Mer fra Sport

Siste utgave

På forsiden nå