Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Kroatia ingen bonuskamp

Å tape fotballkampen mot Kroatia lørdag betyr lite. Norge kjemper likevel bare om 3. plass i gruppa, hevder noen. Men fotballspillerne på det norske landslaget er uenige.

Etter flere måneders pause kjemper det norske landslaget i fotball videre om en plass i europa-mesterskapet (EM). Lørdagens kamp mot Kroatia blir en «bonuskamp». Norge har ikke håp om å få 2. plass eller 1. plass i gruppa si uansett, mener noen. Spillerne er uenige.

– Jeg er uenig i det. Vi ble trukket i en tøff gruppe, men vi spiller for å vinne kampen. Vi får telle opp til slutt, men jeg går alltid på banen for å vinne, sier spiller Stefan Johansen til nyhetsbyrået NTB.

Kroatia og Italia er store favoritter i Norges gruppe. De er nummer én og to. Norge er nummer tre, men har bare ett poeng mindre. De to med flest poeng i gruppa, går automatisk videre til EM. Laget som blir nummer tre, må kjempe mot andre lag som er nummer tre i sine grupper. Flere mener at det bare er dét Norge må bruke kreftene på. Spillerne er ikke enige i den analysen. I alle fall ikke nå.

– Vi må være så aktive å si at vi vil være med og slåss om de to første plassene. Det er tøff kamp om de plassene, men vi er godt på vei. Jeg ser ikke dette som en bonuskamp, sier spiller Vegard Forren til NTB.

– Jeg forstår at det ses som mest sannsynlig at vi ender på tredjeplass, men vi har vist at vi kan kjempe om å bli blant de to første. Får vi med oss ett poeng lørdag, skal vi være veldig fornøyde.

To av spillerne på Kroatias lag er stjerner på lagene Barcelona og Real Madrid. De er midtbane-spillerne Ivan Rakitic og Luka Modric.

Per-Mathias Høgmo trener det norske landslaget. Han har forsøkt å finne ut hvor Kroatia er svake. Men han har ikke funnet så mye.

– Det må være tempoet i midtforsvaret. Der kan de noen ganger falle av og dermed skape rom, sier han.

Høgmo vil gjerne at de norske spillerne skal ha ballen mye. Men det kan bli vanskelig i kampen i Zagreb.

– Kroatia hadde ballen 60 prosent av tiden borte mot Italia. Det er kanskje et av de mest ballsterke lagene i Europa for tiden. Det er en krevende øvelse. Men vi ønsker å ha ball så langt det er mulig. Samtidig må vi være dyktige til å forsvare oss. Det kommer til å være faser hvor Kroatia har ballen mye, det er det liten tvil om, sier Høgmo.

Flere at de viktigste spillerne på det norske landslaget har vært skadd. Men treneren er ikke bekymret. Mange av journalistene ville snakke med det unge talentet Martin Ødegaard før kampen. Han har slitt med spillet i de siste kampene til B-laget til Real Madrid. Men Høgmo har fortsatt stor tro på 16-åringen.

Norge spilte de fire første kampene i EM-kvalifiseringen i fjor høst. Landslaget fikk ni av 12 mulige poeng. De tapte bare mot Italia. Så vant Norge over Malta, Bulgaria og Aserbajdsjan.

Etter lørdagens kamp mot Kroatia, kommer den neste kampen først 12. juni. Da møter landslaget Aserbajdsjan. De fire siste kampene spilles på høsten, i september og oktober.

LES MER HER: Ødegaard fortsatt på landslaget

LES MER HER: Landslaget kan by på overraskelser