Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Lær dere språket

Fotball-spiller Morten Thorsby flyttet fra Norge til Nederland i ung alder. Da var det viktig å lære seg språket.

Lørdag spiller det norske landslaget i fotball mot Makedonia. Det skjer i hovedstaden Skopje. Da får trolig Morten Thorsby spille sin første kamp på landslaget. Thorsby flyttet til Nederland like etter at han ble 18 år. Der har han spilt for laget Heerenveen.

Bør unge talenter reise til utlandet? Det spørsmålet er det mange som diskuterer. Noen mener mange reiser ut altfor tidlig. Andre mener utviklingen er bedre i de større ligaene i andre land.

– Jeg tror ikke at det er noe som er riktig eller galt. Jeg tror det kan være kjempefint i mange sammenhenger å være lenge i Norge, sier Thorsby til nyhetsbyrået NTB.

Han mener det er viktig at unge spillere får kjempe om å få spille fast på laget.

– Jeg var heldig da jeg dro. Selv om jeg ikke alltid har spilt fast, så har jeg fått mange kamper hver sesong. Jeg har utviklet meg fint på et høyt nivå, sier Thorsby.

Det handler ikke bare om fotball. Thorsby sier det er viktig også hvordan spillerne har det utenom trening og kamp.

– Det er nok lettere hjemme i Norge med familie og venner rundt deg, sier 21-åringen.

Det er tre år siden han begynte å spille Heerenveen.

– I utlandet må du bygge det livet utenfor fotballen selv. Jeg tror det er viktig å være åpen for å møte nye mennesker. Det å lære språket er lurt. Jeg brukte tid på ting som er tungt i starten. Men når du har lært språket, blir det mye lettere. Nå er det veldig fint for meg. Jeg snakker nederlandsk, og det gjør ting mye enklere for meg.

Thorsby spilte tidligere for Stabæk. Han sier det var et stort steg å ta da han forlot norsk eliteserie.

– Nederland var det eneste steget som var riktig fra Norge. Du får testet deg på utenlandslivet, selv om det ikke er så brutalt som andre steder. Jeg har fått jobbe der i litt over tre år. Jeg er veldig fornøyd med det valget jeg tok, sier Thorsby.

Han har skåret fire mål i Nederland i høst. Likevel er det en annen nordmann som får mer oppmerksomhet, nemlig Martin Ødegaard.

– Da får jeg jobbe i ro og fred med det jeg skal bli bedre på. Jeg er veldig tilfreds. Det er deilig ikke å ha det presset fra en hel nasjon, sier Thorsby.