Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Lettlurt VM-dronning

Tora Berger har vunnet tre gull i verdens-mesterskapet (VM) i skiskyting. Hemmeligheten hennes er å lure seg selv til å tro at hun er sterk.

Tora Berger ble tre ganger verdensmester i skiskyting. Det var under verdens-mesterskapet (VM) i Ruhpolding i Tyskland. Dette er hemmeligheten som gjør henne uslåelig på siste runde: – Jeg lurer meg selv til å tro at jeg er så sterk. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Bare Darja Domratsjeva fra Hviterussland hadde bedre tid på sisterunden enn Berger. Det var i søndagens fellesstart. Slik ville det neppe blitt dersom Berger ikke hadde tatt seg tid til å juble for nytt VM-gull på oppløpet.

Avgjørelsen kom i de siste motbakkene på siste runde. Der vant hun fullstendig over sølvvinner Marie Laure Brunet og bronsevinner Kaisa Mäkäräinen.

– Jeg har et gir å gå på som ikke alle andre også har. Jeg føler selv at jeg er sterk på sisterunder. Det er etter å ha overbevist meg selv om det gjennom mange år. Jeg lurer meg selv til å tro at jeg er så sterk. Så enkelt tror jeg det er, sa Tora Berger til NTB. Det var etter gull nummer tre i mesterskapet.

Fire dager etter at hun tok sitt første VM-gull alene, tok hun også sitt andre. Tidligere i mesterskapet ble det gull i blandet stafett. Det var sammen med Synnøve Solemdal, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen.

De tre gullene gjorde henne til VM-dronning 2012.

– Jeg hadde selvsagt håpet å kunne gå noen gode løp i VM. Jeg håpet på en gullmedalje. Men dette er mer enn jeg hadde drømt om. Jeg reiser hjem med to gull som jeg har tatt alene. I tillegg vant jeg en på blandet stafett, og ikke minst en på stafetten med jentene, sa hun.

Vips, så hadde Tora Berger like mange VM-gull som storebror Lars. Men at det gikk mot nytt gull på fellesstarten, trodde hun ikke på underveis.

– Førsterunden gikk greit. Annen-, tredje-, fjerde- og femterunden var pyton. Jeg hadde absolutt ikke trodd at jeg skulle komme først til mål. Da jeg kom inn til siste skyting, håpet jeg dem foran meg ville skyte fullt. Slik ville jeg sluppet å kjempe på sisterunden igjen, hevdet Berger.

Men bomskudd av begge løperne i ledelsen sendte Berger rett i tet. Det var etter en perfekt siste stående skyteserie.

– Jeg trodde først at jeg var nummer to ut fra skyting. Men jeg forsto raskt at jeg ledet. Heldigvis kunne jeg holde litt igjen på flatene. Slik kunne jeg gi alt jeg hadde i bakken. Men etter at de to andre jentene slapp, var det fortsatt to bakker igjen. Mot slutten var jeg veldig stiv.

Under mesterskapet er det blitt klart at Berger satser for fullt i nye to år. Det er til De olympiske leker (OL) i russiske Sotsji i 2014.

– Jeg bestemte meg for en stund tilbake for å prøve to nye år. Slik slapp jeg å tenke noe mer på det. Så lenge jeg ikke har andre tanker om hva jeg har lyst til å drive med, er det naturlig å fortsette som skiskytter.

– Hvordan skal du klare å gjøre det bedre enn tre VM-gull?

– Jeg vet ikke. Mitt håp er å toppe dette med å bidra til at flere av jentene i laget kan gjøre det bra. Det var artig å gå sammen med både Synnøve Solemdal og Elise Ringen på tredje runde. Jeg håper en dag at de vil klare å fullføre helt til mål, sa Tora Berger.

Gullet på fellesstart i VM er det fjerde som er vunnet av en norsk kvinne. Det er siden øvelsen ble innført i 1999. Tidligere norske verdensmestere er Liv Grete Poiree og Gro Marit Istad Kristiansen.