Sport

Lover ikke norsk gull

Lørdag går Håvard Bakke for Norge i europa-mesterskapet (EM) på skøyter. Men han tør ikke love gull.

Den nederlandske skøytekongen Sven Kramer har droppet europamesterskapet på skøyter til helgen. Men norske Håvard Bøkko tør ikke love at det blir norsk gull.

– Hvis folk forventer norsk gull, kan de fort bli skuffet. Det er ikke bare å stille til start og plukke gullet, sier Bøkko til nyhetsbyrået NTB.

Nederlandske Kramer har vunnet seks gull de sju siste sesongene. Men i 2011 vant russiske Ivan Skobrev gull. Det var da Kramer hadde et år da han ikke konkurrerte. Denne helgen stiller de ikke i mesterskapet i Vikingskipet på Hamar. Både Kramer og Skobrev prioriterer trening mot De olympiske leker (OL) i Sotsji.

– OL er det største i år. Jeg skjønner at de dropper EM. Sven har lyst på to gull. Skobrev har lyst til å gjøre det bra på hjemmebane i Russland. Da forstår jeg at de veger bort EM, sier Bøkko.

Han regner nederlenderne Jan Blokhuijsen og Koen Verweij som favoritter til gullet. Men han vurderer både seg selv og Sverre Lunde Pedersen som kandidater til å vinne medalje. Bart Swings og Denis Juskov er to andre gode skøyteløpere.

Siste norske gull i EM på skøyter ble tatt av Johann Olav Koss. Det var i 1991.

Landslagstrener Jarle Pedersen mener en gullmedalje er like bra selv om ikke Kramer er med i konkurransen.

– Jeg satt og så på rennet Tour de Ski. Det manglet ikke på gleden verken hos vinnerne, de som var rundt dem, eller mediene da Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug vant. Og hvor mange er det som husker at den beste 800-meterløperen ikke stilte da Rodal vant i 1996? Vi snakker jo om det løpet som noe av det største en nordmann har gjort.

– Vinner du et mesterskap, så er du en mester, og det er det som blir husket, sier Pedersen.

Sønnen Sverre Lunde Pedersen skal også delta. Han innrømmer likevel at det ville ha vært større å vinne med Kramer på startstreken.

– Når Kramer ikke er med, vil det selvfølgelig være litt annerledes å ta gull enn om han hadde vært med. Men det er mange andre sterke løpere med. Så jeg ville uansett sett på det som en stor prestasjon. Jeg tror det blir jevnt og tett, sier løperen fra Fana i Bergen.

Det har aldri vært aktuelt for Bøkko å droppe EM på skøyter.

– Egentlig ikke. Det passer greit med det opplegget som vi også hadde i fjor. Da gikk vi i EM og reiste rett til høyden. Vi har nok dager til å få trent bra og få en viss høydeeffekt, forklarer 26-åringen.

OL er også det viktigste for de norske landslagsløperne denne sesongen.

– EM blir ikke prioritert bort, men det er ikke så viktig som OL. Vi har antakelig trent litt for mye for å kunne ha den toppen i form i EM. Vi har ikke tatt noen pause i det hele tatt, forklarer landslagstrener Pedersen.

Siste utgave

På forsiden nå