Sport
Bilde 1 av 2

Må lage en ny plan for å bli ferdig med sesongen

Flere spillere i norsk fotball er smittet med korona. Nå jobber Norges fotballforbund med å lage en plan. Den skal sikre at de skal få spilt ferdig sesongen i år.

Norges fotball-forbund (NFF) har hele veien sagt at de skal bli ferdig med sesongen i år. Men hvis det blir mye mer smitte, kan det føre til at flere kamper må spilles neste år.

– Vi tåler ikke at det er mange flere kamper som må bli utsatt, sa Nils Fisketjønn i NFF tidligere i november. Da ba han spillere og ledere ha lite kontakt med folk utenom fotballen fram til 22. november. Nå må de lage nye planer for å være å ha en plan i fall det blir mer smitte. Det skjer etter at flere spillere på nivå to i norsk fotball har testet positivt.

Mandag ble det kjent at en spiller på laget Kongsvinger hadde testet positivt på korona. Tirsdag har en ny spiller fått påvist smitte. Han spilte kamp så sent som lørdag. Det var en kamp mot laget Stjørdals-Blink. Begge lagene må nå være i karantene. Det gjør at flere kamper i 1. divisjon må bli utsatt.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av fotballspilleren Adem Güven. Han har på seg rød Kongsvinger-drakt.

Adem Güven (bildet) var den første spilleren på Kongsvinger som testet positivt. Han skal ikke ha vært i kontakt med andre spillere på en uke. Han skal heller ikke ha vært på stadion til klubben. Sist han var i kontakt med andre på laget var på en kamp i Bergen. Der spilte de mot laget Åsane.

– KIL har fulgt reglene til NFF. Vi har også fulgt reglene fra myndighetene hele veien. Men vi ser at vi aldri kan være forsiktige nok framover, sa Åge Henning Andersen mandag. Han er klubblege i Kongsvinger. Han sa også at alle som hadde vært i kontakt med Güven mens de var i Bergen er i karantene.

Les også: Slik skal det bli trygt å spille fotball i Europa 

Flere har reagert på måten Kongsvinger har håndtert saken. En av de er Morten Røssland. Han er treneren til Åsane. De la ut en melding fredag om at en av spillerne på laget var smittet. Da merket også Güven at han fikk flere symptomer på korona. Lørdag tok han testen som viste at han var smittet.

Røssland sier Åsane har trent som normalt hele uken. De hadde ikke hørt noe om at en spiller på Kongsvinger hadde symptomer. Han frykter det kan ha ført til at flere spillere har blitt smittet.

Güven sier til avisa VG at han burde tatt testen før. Men han trodde han var smittet av sønnen som var forkjølet. Likevel synes Güven det blir feil at han og Kongsvinger får skylda for smitten i Åsane.

– Det er umulig å vite. På så alvorlige ting skal man ikke gi noen skylda. Det er en alvorlig sykdom. Jeg sier ikke at de har smittet meg, for det vet man ikke. Jeg kan ha blitt smittet på flyplassen. Det finnes viktigere ting enn fotball. Det er litt drøyt å peke på en person. Jeg peker ikke på noen i Åsane, sier Güven.

Smitten i Kongsvinger fører til at tre kamper må bli utsatt. Så langt har 11 kamper blitt utsatt i 1. divisjon i år. Det har rammet flere lag. Det er usikkert når flere av kampene skal spilles.

NFF jobber med en ny plan for når kamper skal bli spilt. Det blir trolig klart onsdag. De skal egentlig være ferdig 5. desember. Deretter skal det være kvalifiseringskamper. Det kan føre til at lagene må spille kamper fram til jul. I verste fall blir de ikke ferdig før jul.

Tirsdag var planen for Eliteserien klar. Det er øverste nivå i norsk fotball. Denne høsten har flere kamper blitt utsatt også der. De siste kampene som følge av at spillere deltok på landslaget til Norge. Der ble minst fire spillere smittet etter at Omar Elabdellaoui var syk.

Les mer: Slik stoppet korona-regler landslaget

Det gjør at det skal være flere kamper midt i uka enn det egentlig var planer om. Det gjør at det blir mulig å justere eller utsette kamper ved behov. Nå er planen at Eliteserien i fotball skal spilles ferdig 19. desember.

Siste utgave

På forsiden nå