Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Må slå Australia

Onsdag avgjøres Norges skjebne i verdens-mesterskapet (VM) i fotball. Situasjonen var helt lik for 23 år siden.

Norge må slå Australia onsdag. Det er hvis de norske fotball-jentene skal komme seg til kvartfinalen i verdens-mesterskapet (VM) for sjette gang på rad. Situasjonen var akkurat den samme for 23 år siden. Norge var ille ute. Det var etter seier over gruppens svakeste lag (den gang Thailand) og tap mot Brasil i prøve-VM i Kina i 1988. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Australia var høyt oppe etter to seirer. Men laget kom brutalt ned på jorda da Heidi Støre nikket inn to hjørnespark fra Linda Medalen. Norge vant kampen 3-0. Støre er i dag kvinnenes toppfotball-sjef.

– Sier du det? Det er en del kamper jeg ikke husker, sier Støre til NTB. Hun har råd til jentene som 23 år senere skal forsøke å gjøre det samme.

– Mot Australia må vi framstå som et lag. Hvis alle konsentrerer seg om å gjøre sin bit, tror jeg dette skal gå bra, sier hun. Støre skryter av stemningen blant spillerne.

– Det er en veldig positiv gjeng med en fin blanding av rutine og ungdom. De står veldig bra sammen. Det er ingen sure miner hos dem som ikke spiller så mye.

Støre var en av Norges beste kvinnelige spillere noensinne. Hun har bidratt til at Norge har tatt seg videre fra gruppespillet i 12 av 13 mesterskap så langt. Hun er glad for at Norge fortsatt henger med. Det er selv om nivået er blitt veldig høyt.

– Det er dette vi har etterlyst i alle år, mesterskap på dette høye nivået. Fotballen vi får se er så bra. Nå er det slik at hver lille feil blir knallhardt straffet. Før slapp man unna med mye mer, sier hun.

– Det gjøres mye riktig i norsk fotball. Vi ser det på de yngre spillerne. Jenter 19-laget kom nettopp til finalen i europa-mesterskapet (EM). De kvalifiserte seg til VM. Samtidig skjer ting fort. Vi har ikke mulighet til å gjøre mange feil.

Slik er det onsdag også. Vinner ikke Norge mot Australia, er laget ute av VM. Da mister de også sjansen til å delta i De olympiske leker (OL) neste år. Da er neste sluttspill EM i Sverige om tre år.

– Spillerne kan ikke tenke på det når de går på banen. De må tenke på det de skal gjøre. Hver VM-kamp er viktig i seg selv, sier hun.

Støres skåringer mot Australia i 1988 banet vei for Norges første VM-seier i kvinnefotball. USA ble slått i kvartfinalen, og de norske jentene vant over Brasil i semifinalen. Så ble Sverige slått i finalen.

– Vi kan jo møte USA i kvartfinalen her også. Vi får satse på en reprise, sier Støre.